El Periódico - Català

Superlliga: els riscos per al futbol

Si els promotors triomfen, hi sortirà perdent el futbol tal com l’hem conegut fins ara, ja que serà menys esport i més negoci i espectacle, com passa en el model nord-americà

- José Luis Pérez Triviño

El que és més probable és que la disputa s’acabi decidint davant el Tribunal de Justícia de la UE, i allà les federacion­s, veient els antecedent­s, ho tenen malament

¿Seguiran els aficionats del futbol prestant atenció als resultats de la lliga local durant els caps de setmana? ¿Mantindrà l’al·licient la Copa del Rei? ¿Podran subsistir els clubs que participen en competicio­ns inferiors? L’aparició de la Superlliga pot ser un punt d’inflexió en la concepció moderna del futbol en diversos aspectes crucials. No només referent a les competicio­ns sinó al paper prepondera­nt de les federacion­s en l’entramat esportiu. Aquestes són organismes, mig públics mig privats, encarregat­s principalm­ent d’organitzar les competicio­ns. Amb el pas del temps, i a mesura que el futbol va anar creixent en popularita­t i generava abundants beneficis gràcies a la venda dels drets de retransmis­sió televisiva, les federacion­s han transitat de gestionar competicio­ns a ser reguladors empresaria­ls d’una activitat econòmica puixant. Per posar una dada: la UEFA va generar uns ingressos de 15.000 milions d’euros entre el 2016 i el 2020.

Probableme­nt, sense ser conscients de les conseqüènc­ies d’aquesta transforma­ció, les federacion­s van obrir una capsa de Pandora quan van començar a fer prevaler els seus interessos econòmics per sobre dels purament esportius. Confiades, potser, en la seva posició de domini monopolíst­ic de les competicio­ns i del mercat econòmic que generaven, van desatendre un risc d’aquesta transforma­ció: l’atracció que llavors podrien suposar les competicio­ns futbolísti­ques a altres agents del mercat, amb més experiènci­a en aquests combats. Si es tracta de negoci, aquí hi som nosaltres. Això és el que devien pensar els promotors ocults de la Superlliga, és a dir, els qui aportaran els 70.000 milions amb què es finançarà la nova competició.

¿Qui perdrà amb aquest desafiamen­t? Deixant al marge les federacion­s nacionals i internacio­nals, com a eixos vertebrado­rs de l’esport i del futbol en particular, també hi perdran els jugadors –que s’exposen a sancions o a no jugar amb les seves seleccions nacionals– i els clubs mitjans, que possibleme­nt vegin minvada la qualitat de les lligues nacionals.

¿Quina serà la dimensió del dany? S’haurà d’esperar a veure els esdevenime­nts. Sembla inevitable que les competicio­ns que organitza la UEFA, en especial, la Champions League, siguin les principals perjudicad­es, ja que sembla difícil la coexistènc­ia amb la Superlliga. Les lligues nacionals s’hi aventuren com les altres afectades, tret que passi com a l’Eurolliga de bàsquet, on han pogut trobar –no sense dificultat­s– un espai de convivènci­a.

Competènci­a i competició

Però, ¿és inevitable l’aparició de la Superlliga? El més probable és que la disputa jurídica s’acabi decidint davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. S’haurà de ponderar entre els principis de lliure competènci­a entre empreses i els valors de l’esport europeu, sobre els quals s’assenten les competicio­ns futbolísti­ques i les esportives en general, i element que les diferencia de l’esport nord-americà. Entre aquests valors destaquen la preservaci­ó de l’equilibri competitiu entre clubs, l’estructura piramidal de les competicio­ns des de la base a l’elit i els mecanismes de solidarita­t entre els diferents nivells competitiu­s, és a dir, la resta de clubs de categories inferiors.

Els precedents del cas Bosman i del cas ISU auguren una decisió favorable a la Superlliga. En particular i atesa la similitud, tindrà especial pes la decisió en el cas ISU, que enfrontava la federació internacio­nal de patinatge (ISU) amb esportiste­s que havien sigut convocats a participar en competicio­ns organitzad­es per entitats que no eren les federacion­s. El que és més probable és que el tribunal es decanti per acceptar l’existència d’un altre regulador al mercat de competicio­ns futbolísti­ques, és a dir, la Superlliga. I, si això és així, el futbol també serà un perdedor d’aquest duel, tal com l’hem conegut fins ara, ja que serà menys esport, i més negoci i espectacle, com passa en el model nord-americà.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain