El Periódico - Català

¿Ayuso contra Biden?

- Joan Tapia

Cristóbal Montoro els va haver d’apujar per corregir l’excessiu dèficit públic.

Sens dubte, la vella idea progressis­ta que els impostos alts eren com una panacea per corregir les desigualta­ts i redistribu­ir la riquesa s’ha demostrat que tenia moltes limitacion­s. Els impostos són necessaris per finançar els serveis públics, però no són la panacea i, en un món globalitza­t, una alça excessiva pot tenir més inconvenie­nts que avantatges.

Respecte als impostos, tant el simplisme socialdemò­crata –els impostos progressiu­s són sempre positius– com el liberal –maten el progrés econòmic– han quedat superats. Depèn de l’impost, la taxa i el context.

Però ara al món (FMI) i als Estats Units (Biden) assistim a una reconsider­ació seriosa de l’excés liberal. Allò tan reaganià que «l’Estat és el problema, no la solució» s’ha estavellat davant la gran caiguda de l’economia pel coronaviru­s. I Ayuso amb el seu missatge de Madrid paradís fiscal es contraposa no només a Sánchez sinó també al nou president americà. En efecte, les propostes de Biden advoquen per la rehabilita­ció dels impostos. Trump va baixar el de societats al 21% (amb Obama era el 34%) i ara Biden proposa pujar-lo al 28%.

I la proposta de Biden més rellevant, que ha sigut exposada per la seva secretària del Tresor, Janet Yellen, és establir una taxa mínima de l’impost de societats per a tots els països. Així les multinacio­nals no podrien caure en la temptació de deslocalit­zar les seves activitats per motius fiscals.

És una proposta innovadora, sorprenent en un president americà, que no serà fàcil d’implementa­r i que qüestiona fins i tot la Unió Europea en què –al ser la fiscalitat competènci­a dels estats nacionals– coexisteix­en gravàmens de societats del 25% (o més) amb altres del 10% com a Irlanda, el fort creixement de la qual s’ha beneficiat del dúmping fiscal.

Les propostes d’Ayuso contradiue­n, doncs, no només les de Sánchez i Calviño (a la pràctica molt cautes fins ara), sinó també les de Biden. Però a la campanya d’Ayuso preval l’oportunita­t sobre la coherència i segur que no diu que el seu gran principi d’abaixar impostos contradiu també els de Joe Biden. No pensa en la Casa Blanca... encara.

La presidenta de Madrid proposa abaixar impostos i el president dels EUA vol elevar-los

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain