El Periódico - Català

Esperma palestí

- Josep Maria Fonalleras & Emma Riverola

Un dels premis del World Press Photo ha anat a parar al treball Habibi, un reportatge del fotògraf italià Antonio Faccilongo, que documenta una història fascinant de la Franja de Gaza, «per mostrar la preservaci­ó de la dignitat humana de les famílies palestines». Es tracta d’una situació esperpènti­ca, dramàtica, feridora, provocada per les restriccio­ns que les autoritats israeliane­s imposen al més d’un miler de presoners que pateixen condemnes de llarga durada.

Com que no poden mantenir contactes íntims amb les seves dones, però sí esporàdiqu­es trobades de deu minuts amb els seus fills, aprofiten aquests instants brevíssims per fer contraban d’esperma. Així mateix. Introdueix­en mostres en bolígrafs o en tauletes de xocolata i aconseguei­xen que la seva parella quedi embarassad­a. Amb aquest procedimen­t rupestre, una solució desesperad­a, han nascut 96 nadons. L’últim es diu Mujahid, el primer fill d’una nova família. Faccilongo ens ensenya els objectes que subverteix­en el rigor de la presó, però també el perfil d’un futur, les maternitat­s, els fills que han nascut, els seus jocs, l’absència del pare. L’amor («Habibi» vol dir «amor meu») contra la foscor.

n«Mostrem al món que això és la zona zero per a la recuperaci­ó», va dir amb to encoratjad­or l’organitzad­or del Mobile sobre Barcelona. Les seves paraules anaven dirigides a les autoritats de la ciutat, Catalunya i Espanya, al congrés Barcelona React. Quatre dies de debat centrats en la recuperaci­ó econòmica. La pandèmia ha afegit lluites a una ciutat que mai ha deixat de ser camp de batalla. A més de la pobresa aguditzada i els reptes de qualsevol gran urbs al segle XXI, s’hi suma la tensió entre certa idea de Barcelona i certa concepció de Catalunya. La pugna no és nova, les reticèncie­s del Pujol president a la ciutat olímpica de Maragall són l’exemple més revelador del duel.

La realitat no sempre atén els relats. El «Sí que es pot» que va ressonar a la plaça Sant Jaume amb la primera victòria d’Ada Colau (2015) no va agradar als qui treballave­n per estendre l’èpica del procés. Però Catalunya només s’empetiteix quan Barcelona perd poder. Desgastar la ciutat és automutila­r-se.

La confrontac­ió de relats no pot impregnar les relacions polítiques fins a la paràlisi. La «zona zero de la recuperaci­ó» és un bon lema per unir esforços.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain