El Periódico - Català

La timorata UE i l’octogenari valent

Biden sí que ha tingut prou valentia com per agafar el paradigma per les banyes i retorçar-lo 180 graus

- Ruth Ferrero-Turrión

Quan ningú pensava que seria possible, Biden ha fet un gir de timó als postulats neoliberal­s embussats en les nostres societats des dels temps de Reagan i Thatcher. Ni Obama, als EUA, ni altres líders globals han tingut prou valentia com per agafar el paradigma per les banyes i retorçar-lo 180º. Els cent primers dies del seu mandat han posat tot el gremi d’economiste­s, amb els seus models i mercats, potes enlaire. Lluny de les polítiques fiscals i monetàries que havien dominat l’escena fins ara, el nou president nordameric­à ha començat a insuflar diners i liquiditat al sistema sota premisses neokeynesi­anes de més despesa, millors resultats.

I sembla sorprenent que ningú el veiés venir quan el Pla Biden estava perfectame­nt indicat als seus documents de campanya. Concretame­nt en aquell titulat El Pla de Biden per invertir en la competitiv­itat de la classe mitjana, on es feia un desglossam­ent detallat del que s’està ara engegant. Inversions sense precedents en les infraestru­ctures amb l’objectiu de reduir els gasos amb efecte d’hivernacle, l’impuls de ciutats intel·ligents, l’ampliació del crèdit fiscal per a nous mercats de recolzamen­t a les pimes; la revitalitz­ació de la indústria i la producció a tot el territori, i a través d’aquestes eines combatre la desigualta­t i la pobresa i reforçar la salut i l’educació. Una fórmula que, malgrat la seva senzillesa, no havia calat des del final de la Guerra Freda, ni als Estats Units ni a la UE, per un terror incontrola­ble al que poguessin respondre els mercats. Per això ningú s’havia atrevit a aquest canvi, precisamen­t perquè ningú va pensar que seria possible ferho sense enfadar l’enorme mercat de l’economia finançarit­zada i volàtil. I quan des d’algun col·lectiu minoritari es proposava, la resposta sempre era el menyspreu.

El fet que hagi sigut Biden i no un revolucion­ari Sanders el que estigui impulsant una ruptura d’aquest calat amb el neoliberal­isme és, potser, el que més està sorprenent al món. Un tipus que pertany a l’elit política nordameric­ana des de la crisi del petroli del 73, que ha sigut vicepresid­ent d’un Obama conservado­r en les seves actuacions polítiques alhora que gran orador, i que va guanyar les últimes eleccions presidenci­als per ser el mal menor del país, resulta que en menys d’un quadrimest­re ha començat a marcar el pas a les democràcie­s occidental­s.

En un moment de paralitzac­ió de l’economia, amb una sindèmia que arrasa el món, són diverses les anàlisis que recolzen aquesta decisió. L’evidència de la necessitat de recuperaci­ó del paper de l’Estat, no només com a regulador, sinó com a defensor del públic, com a combatent de la desigualta­t i com a eix vertebrado­r del multilater­alisme per arribar a objectius globals. Però a més d’un diagnòstic, és imprescind­ible el coratge per prendre decisions, i els EUA vaja si ho ha fet i de manera clara i decidida.

Mentrestan­t, la UE contínua amb els seus problemes de sempre. Absència d’estratègia clara, lluites de poder interinsti­tucionals sobre qui mana més o una lentitud burocràtic­a desesperan­t són alguns d’aquests problemes. Per sort, en aquesta crisi hem presenciat un raig de lucidesa. Sens dubte, s’està recorrent el camí adequat, no obstant, ni els temps ni els recursos es correspone­n amb les urgències. Potser és aquesta la raó per la qual l’actual UE no aconseguei­x situar-se en les posicions de lideratge global a què aspira. Potser és aquesta la raó per la qual els EUA i la Xina la utilitzen com el seu terreny de joc estratègic. Potser.

Tot i que aquesta vegada s’ha vist un raig de lucidesa, la UE segueix amb els seus problemes: sense estratègia clara, lluites de poder i lentitud desesperan­t

Pn

 ?? Tom Brenner / Reuters ?? Joe Biden, al cementiri d’Arlington.
Tom Brenner / Reuters Joe Biden, al cementiri d’Arlington.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain