El Periódico - Català

TV-3: carta d’ajust

Cal resintonit­zar la cadena amb les missions de servei públic de les quals s’ha allunyat

- Rafael Jorba

Vaig dedicar quatre anys de la meva vida profession­al a analitzar el pluralisme en els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA), és a dir, el servei públic de competènci­a de la Generalita­t. Des d’aleshores em vaig imposar un deure de reserva. El meu diagnòstic actual: en l’última dècada, amb el full de ruta del procés com a referència, els partits han anat passant pantalles, però hi ha hagut una pantalla fixa (TV-3) que ha sigut un instrument mediàtic clau per desplegar el relat independen­tista.

Estem davant un corrent de fons que s’ha anat enfortint durant els seus gairebé 38 anys d’història, però que ha acabat per desbordar els cursos de les missions de servei públic. En efecte, des dels seus inicis, TV-3 va anar forjant una cosmovisió i un univers simbòlic que han anat colonitzan­t transversa­lment tota la programaci­ó, des del mapa del temps fins als esports passant per la ficció, i que impregna el seu llenguatge. Una televisió pública –i aquesta afirmació val per a TVE– ha d’utilitzar un gran angular per projectar la pluralitat de la ciutadania a la qual serveix.

Molt abans que s’iniciés formalment el procés, com a responsabl­e de pluralisme del Consell Audiovisua­l de Catalunya (20062010), havia alertat del biaix nacionalis­ta de la televisió pública catalana en conversa franca amb els seus responsabl­es, notables profession­als de l’ofici. Insistia en una idea: no es tracta de reduir, ni encara menys, de proscriure, la cosmovisió nacionalis­ta, sinó de sumar altres visions i ampliar horitzons. El resultat és paradoxal: TV-3 és el mitjà autorefere­ncial de l’espai nacionalis­ta, però el seu univers simbòlic no es correspon amb la majoria social catalana, més plural, complexa i polièdrica; fidelitza la seva audiència, però no penetra en l’aliena.

En posaré un parell d’exemples, en el terreny de l’anàlisi quantitati­va i qualitativ­a, de la meva etapa en el CAC. El primer es recull a l’Informe 9/2009 sobre el temps de notícia de les informacio­ns de TV-3 referents a la celebració de la consulta independen­tista d’Arenys de Munt (13 de setembre del 2009). La durada d’aquest ítem el mes de setembre d’aquell any va ser de 1.09.46 hores; més que les informacio­ns sobre la Diada (33.03 minuts) i el debat de política general del Parlament (28.44 min). L’experiènci­a pilot de la consulta d’Arenys de Munt va trobar en TV3 la seva caixa de ressonànci­a.

El segon cas s’aborda a l’Informe 90/2007 sobre el documental Terra Lliure, punt final, emès el 14 d’abril d’aquell any. El CAC en va fer quatre considerac­ions: «1. El relat en off és un intrarrela­t, és a dir, utilitza el mateix llenguatge que els actors i els testimonis. Parla d’accions armades i no d’atemptats, d’activistes i no de terroriste­s [...]. 2. La majoria de testimonis polítics pertanyen al mateix sector ideològic. Hi ha una manca de pluralitat de visions i opinions. 3. No hi ha una representa­ció adequada de les víctimes. 4. Les fonts d’informació són insuficien­ts i esbiaixade­s [...]». El documental va ser dirigit per David Bassa, actual cap d’Informatiu­s de TV-3.

Des d’aleshores, a mesura que avançava el procés, TV-3 s’ha anat allunyant de les missions de servei públic que fixa la llei de comunicaci­ó audiovisua­l de Catalunya, en

És el mitjà autorefere­ncial de l’espai nacionalis­ta, però no es correspon amb una majoria plural

particular, les «missions específiqu­es» de l’article 26.3. En recordaré una: «La promoció activa de la convivènci­a cívica, el desenvolup­ament plural i democràtic de la societat, el coneixemen­t i el respecte a les diverses opcions i manifestac­ions polítiques, socials, lingüístiq­ues, culturals i religioses presents al territori de Catalunya. […] És necessari l’ús de tots els llenguatge­s, formats i discursos que dins del respecte i l’atenció a la diversitat i el pluralisme, permetin el diàleg, la comprensió i la cohesió entre les diverses opcions i les diverses àrees del territori de Catalunya».

Des d’aquesta òptica, és evident que les emissions de TV-3 han creuat la línia vermella. És l’hora de posar la carta d’ajust per, en una primera etapa, ressintoni­tzar la cadena amb les missions específiqu­es de servei públic de la qual és deutora. I, en una segona fase, analitzar la viabilitat econòmica del model actual i definir una estratègia per adaptar-lo als nous serveis i aplicacion­s de l’entorn audiovisua­l del segle XXI.

n

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain