El Periódico - Català

Font: Ministeri de Sanitat i Conselleri­a de Salut

El ministre Escrivá avança un pacte amb la CEOE per incorporar profession­als i instal·lacions de clíniques privades en la immunitzac­ió.

- BEATRIZ PÉREZ EL PERIÓDICO

El nombre de persones a Espanya que ja tenen les dues dosis de la vacuna contra la Covid-19 ja són gairebé tantes com el total de contagiats des de l’inici de la pandèmia. Ahir ja hi havia un total de 3.411.914 espanyols amb la pauta completa de la vacuna (Pfizer, Moderna i AstraZenec­a), segons el Ministeri de Sanitat, mentre que des del mes de març del 2020 s’han contagiat ja 3.428.354 persones. La xifra de dosis totals administra­des s’eleva a 12.330.755. Així, un 20% dels espanyols tenen ja almenys una dosi de la vacuna, que ofereix un 75% de protecció. Un 7,2% té les dues.

A més, Sanitat va notificar ahir un total de 21.071 nous casos de Covid-19 (2.218 dels quals diagnostic­ats en les últimes 24 hores) i 121 morts més (240 en els últims set dies). La xifra global de morts per coronaviru­s a Espanya se situa en 77.102 persones.

«Sempre amb el compte habitual dels dilluns perquè les dades del cap de setmana s’han de consolidar, fa la sensació que l’efecte esperat de la Setmana Santa, de contagis excessius, no

El sistema de vacunació de la sanitat pública incorporar­à pròximamen­t fins a 10.000 sanitaris de les mútues privades per accelerar la campanya d’immunitzac­ió. La Seguretat Social ha arribat a un principi d’acord amb la patronal CEOE per posar a disposició la s’està produint», va dir el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries (CCAES) del ministeri, Fernando Simón.

«L’evolució és bona, hem d’estar satisfets. Aquesta quarta onada no sembla que hagi de ser d’una envergadur­a més gran que la tercera i la segona», va assenyalar. Simón va atribuir aquest balanç al «treball» de la població aplicant les mesures, a l’«esforç» de les institucio­ns i a la vacunació. Entre contagiats i persones vacunades, «va augmentant la població immune» al virus. En l’entorn, la bona notícia és que països com França i Itàlia ja estan començant a veure com l’epidèmia remet.

A Espanya, la incidència del virus en els últims 14 dies és de 230 casos per 100.00 habitants. En els últims set dies és de 109 casos per 100.000 habitants. L’epidemiòle­g del Ministeri de Sanitat ha apuntat que aquest increment de contagis de les últimes setmanes «sembla que s’ha estabilitz­at», mentre que en algunes comunitats autònomes està fins i tot començant a baixar. No obstant, Simón logística i el personal necessari per accelerar el procés. Així ho va avançar ahir el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, a Antena 3. Les dues parts esperen tancar tan aviat com sigui possible el pacte, del qual es podran beneficiar les comunitats, responsabl­es d’implementa­r la campanya.

L’acord pretén evitar els possibles colls d’ampolla que es poden donar en els pròxims mesos, una vegada que l’arribada de les diferents vacunes agafi més ritme i l’escull més gran no sigui la falta de vials, sinó la de mans o espais on posar-los. Les iniciative­s des de l’àmbit privat s’han anat reiterant en els últims mesos, fruit de la prioritat empresaria­l de restablir l’activitat econòmica, permetre la reobertura de sectors actualment encallats més grans. Per tant, les edats van baixant a poc a poc».

Preguntat sobre la possibilit­at que Sanitat proposi retardar les segones dosis de Pfizer i Moderna per vacunar més gent amb la primera dosi, Simón va demanar esperar a la Comissió de Salut Pública d’avui perquè de moment «són esborranys».

Quant al certificat digital de coronaviru­s, Simón va dir que aquest tindrà «sentit» quan hi hagi més gent vacunada, ja que en aquests moments «no s’està vacunant qui vol», sinó només els «grups prioritari­s». «El mes de juny tindrem un gran percentatg­e de població vacunada i població que ha passat la malaltia. I continuare­m tenint disponibil­itat de proves. Llavors una gran part de la població podrà accedir al certificat», va explicar el director del CCAES.

Els indicadors de la Covid

ni concedir marge als seus comptes de facturació.

A Catalunya, el soci de la CEOE, Foment del Treball, ja va traslladar a la Conselleri­a de Salut un programa en què posava a disposició de l’autoritat sanitària prou infraestru­ctura per immunitzar en una setmana 400.000 persones, entre treballado­rs i familiars. L’Estat posava les vacunes –és aquest el que compra els vials– i les empreses afiliades a Foment feien la resta: trucaven als seus treballado­rs i als mateixos centres de treball els subministr­aven els vials. L’altra gran patronal catalana, Pimec, també ha mogut fitxa recentment per sumar velocitat al procés de vacunació i ha contactat amb el fons rus RDIF, titular de la vacuna Sputnik V.

n

 ?? Carme Ripollès / Europa Press ?? Primer dia de vacunació massiva a l’Auditori de Castelló, ahir.
Carme Ripollès / Europa Press Primer dia de vacunació massiva a l’Auditori de Castelló, ahir.
 ?? Teresa Nunes / Efe ?? Preparació d’una vacuna.
Teresa Nunes / Efe Preparació d’una vacuna.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain