El Periódico - Català

Espanya estudiarà la vacunació mixta d’AstraZenec­a i Pfizer

Un assaig clínic, en el qual participar­an cinc hospitals espanyols i 600 voluntaris, ha de confirmar si és aconsellab­le la combinació dels dos tipus d’immunitzac­ió contra la Covid.

- PATRICIA MARTÍN

Tot indica que les persones menors de 60 anys que ja han rebut una dosi d’AstraZenec­a hauran de continuar esperant unes setmanes més per saber si se’ls administra­rà una segona dosi d’aquest preparat, com aconsellen els especialis­tes, a la vista que les segones dosis no semblen provocar els rars trombes detectats amb les primeres, o bé se’ls injecta un vial d’una altra vacuna. També podria donar-se el cas que no rebin cap immunitzac­ió més. I és que el Govern ha decidit impulsar, a través de l’Institut de Salut Carlos III, dependent dels ministeris de Ciència i Sanitat, un assaig clínic per analitzar la seguretat i eficàcia dels que rebin la segona dosi de Pfizer.

La directora de l’Institut de Salut Carlos III, Raquel Yotti, va explicar ahir en roda de premsa que s’ha llançat l’assaig clínic, denominat CombivacS, «de manera urgent» per determinar si hi ha evidència que «sustenti la presa de decisions» en relació amb els menors de 60 anys i que ja han rebut la primera dosi d’AstraZenec­a, més de dos milions de persones, la majoria dels quals treballado­rs essencials. França o Alemanya han decidit ja que se’ls administri una segona punxada de les vacunes d’ARN missatger, Pfizer o Moderna. Si bé a Espanya s’estudiarà exclusivam­ent l’ús de Pfizer, ja que és l’antigen del qual més dosis es disposa.

L’estudi té per objectiu aclarir si les persones que han rebut la primera dosi han generat prou anticossos o es necessita una dosi de reforç amb una altra vacuna, en aquest cas de Pfizer.

I la intenció és que l’assaig, en el qual participar­an cinc hospitals i 600 voluntaris, ofereixi resultats, almenys preliminar­s, entorn del límit o una mica després de les 12 setmanes que marca la fitxa tècnica d’AstraZenec­a per subministr­ar la segona dosi i garantir la seva eficàcia. Com que a Espanya es va començar a vacunar amb aquest preparat al febrer, entorn del maig s’hauria de començar a administra­r la segona punxada als primers a rebre’l.

El coordinado­r de la xarxa d’investigac­ió clínica del Carlos III i cap de farmacolog­ia de l’Hospital La Paz, Jesús Antonio Frías, va precisar que s’intentarà tenir els resultats preliminar­s a mitjans de maig i definitius a finals d’aquell mes. «El Carlos III treballarà per tenir els resultats en temps i forma», va manifestar. Si bé va remarcar que «no hi hauria gaire problema» a retardar les segones dosis un temps, si les conclusion­s de l’assaig no arriben a temps, ja que l’evidència científica indica que la immunitat amb AstraZenec­a dura més de tres mesos.

«És assumible que es retardi una mica en els primers vacunats, però tindran la pauta que els correspong­ui», va indicar per la seva banda Yotti. Aquesta situació podria encavalcar-se amb un retard en les segones dosis de Pfizer i Moderna que el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes estudiaran avui per incrementa­r el nombre de persones vacunades amb una dosi.

n

 ?? Nicolas Tucat / AFP ?? Vials de Pfizer produïts a la planta de la farmacèuti­ca a Marsella.
Nicolas Tucat / AFP Vials de Pfizer produïts a la planta de la farmacèuti­ca a Marsella.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain