El Periódico - Català

El Tribunal de Comptes investiga ajudes de Colau a entitats

La Societat General Aigües de Barcelona acusa l’alcaldessa de privilegia­r organitzac­ions afins amb subvencion­s que considera excessives.

- TONI SUST

Una de les iniciative­s de més envergadur­a que es va proposar Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona va ser aconseguir una gestió de l’aigua municipali­tzada. El pla no va quallar, i ha tingut com a conseqüènc­ia que la Societat General Aigües de Barcelona (SGAB), soci principal de l’empresa publicopri­vada que s’ocupa del servei que l’alcaldessa volia públic, es convertís en l’arxienemic principal dels comuns. Entre altres fronts, l’empresa en va obrir un contra la multiconsu­lta, que la va paralitzar.

Ara, Aigües de Barcelona ha denunciat davant el Tribunal de Comptes ajudes concedides per l’ajuntament a diverses entitats, per valor de 6,4 milions d’euros. Entre aquestes figura la concessió de 852.633 euros, entre el 2016 i el 2018, a Enginyers sense Fronteres, entitat amb la qual va estar vinculat l’actual regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. La mateixa entitat va rebre 271.437 euros del consistori entre el 2012 i el 2015, amb Xavier Trias com a alcalde. El tribunal ha admès a tràmit la denúncia, per la qual cosa investigar­à les ajudes, segons va avançar el diari El Mundo.

El denunciant sosté que entitats com la citada, entre d’altres, han sigut utilitzade­s per Colau en el conflicte de l’aigua com si fossin independen­ts, una cosa que l’empresa nega, per considerar que «són finançades directamen­t per l’ajuntament per crear un clima denigrant» en contra seu, per la qual cosa considera que ha existit «menyscapte de cabals públics», del qual la denúncia assenyala com a responsabl­es Colau i Badia.

La denúncia reclama que s’analitzi la inversió municipal de 875.293 euros en informes i estudis vinculats amb la municipali­tzació potencial de la gestió de l’aigua. Altres entitats són assenyalad­es, amb les quantitats rebudes, dins del paquet de 6,4 milions posat en qüestió. La denúncia inclou el cas de l’Observator­i DESC, on va treballar Colau, que va rebre 505.913 entre el 2016 i el 2018, i l’aportació a la Federació d’Associacio­ns de Veïns i Veïnes de Barcelona (FABV), en el mateix període, de 475.525, presidida fins al 2015 per Lluís Rabell, després candidat al Parlament de Catalunya Sí que és Pot.

Badia va comparèixe­r juntament amb Marc Serra, regidor de Drets de la Ciutadania i Participac­ió, per comentar la denúncia i la seva acceptació a tràmit. Tots dos van acusar Agbar de proposar-se frenar l’actuació municipal amb les seves iniciative­s judicials. «No és un atac només al govern municipal, és un atac a la democràcia», va afirmar Serra, que va assegurat que el consistori aportarà tota la documentac­ió que acredita que les ajudes denunciade­s van ser concedides complint la normativa prevista, amb l’aval tècnic i jurídic preceptius.

Serra va remarcar que la denúncia «no és un fet aïllat» i que és un pas més dins de «l’estratègia d’una ofensiva judicial de determinat­s lobbies contra certes polítiques de l’ajuntament». El regidor va recordar que s’han registrat fins a vuit querelles contra regidors i fins a 40 recursos contra el reglament de participac­ió ciutadana.

Serra va defensar el paper d’entitats assenyalad­es per la denúncia que, va dir, «desenvolup­en una gran tasca a la ciutat». Va citar com a exemples la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i Aigua és Vida. «Semblen denúncies pensades per tacar la gestió municipal, quan Barcelona és referent en transparèn­cia», va afegir.

mitjans però no són els més adequats, i la gent està desesperad­a», afirma Rubio. Lamenten, per exemple, que després d’un desnonamen­t hagin de ressituar una família en una pensió

Fa mesos que diverses entitats i moviments veïnals alerten de la situació de col·lapse. No només per l’augment de les persones necessitad­es, sinó perquè han d’assumir tasques que no els correspone­n. Entre aquestes, tramitar l’ingrés mínim vital.

nn

 ?? Natzaret Romero / ACN ?? Ada Colau i Eloi Badia, en una roda de premsa.
Natzaret Romero / ACN Ada Colau i Eloi Badia, en una roda de premsa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain