El Periódico - Català

I Nadal pot passejar-s’hi

La pandèmia del coronaviru­s va impedir celebrar el Barcelona Open Banc Sabadell l’any passat i aquest any els organitzad­ors han assumit «el risc» de fer-lo tot i que en una versió ‘low cost’, limitada a la presència de 1.000 espectador­s al dia en un torne

- JAUME PUJOL-GALCERAN

Al passadís d’accés a la zona de jugadors, centenars d’aficionats s’amuntegave­n fa un parell d’anys per veure la sortida de Rafael Nadal, demanar-li autògrafs o fotografia­r-lo quan anava a entrenar-se protegit per membres de seguretat.

Ahir, l’11 vegades campió del torneig va sortir de l’entrenamen­t sense cap aclaparame­nt i fins i tot durant una bona estona, amb el seu raqueter a coll, va poder parar-se a veure el partit de dobles que, en la pista número 2, estaven jugant Pablo Carreño i Carlos Alcaraz, com si fos un tennista més. Ningú s’hi va acostar per fer-se una selfie o demanar-li un autògraf. Va ser-hi una bona estona i, quan va voler, va marxar tranquil·lament. Una imatge impossible de veure si no fos per les normes de protocol de la pandèmia, que han limitat l’accés al recinte en aquesta 68a edició del torneig barceloní.

En anys anteriors, les instal·lacions del RCT Barcelona estaven desbordade­s de gent i era complicat moure’s o accedir a la pista des del primer dia. En l’última edició van assistir a l’esdevenime­nt durant la setmana 92.130 persones. Tot és molt diferent. Aquest any la gran grada de mecanotub que podia allotjar més de 8.000 persones ha quedat reduïda a una grada de 3.000 places per acollir, segons les normes de seguretat, els 1.000 espectador­s per dia que permet el protocol de sanitat del Procicat.

Glamur d’incògnit

El village, per on es passejaven famosos, esportiste­s i polítics, ha quedat reduït a una zona d’hospitalit­y d’accés privat amb tres zones de restaurant d’una capacitat límit de 280 places, repartides en dos torns per als dinars. El glamur aquest any és d’incògnit.

«Tot és molt complicat. No portem ni mitja temporada i la gent està desesperad­a, però és el que toca», assegura Feliciano López, que sap de primera mà les dificultat­s d’organitzac­ió que suposa aquesta situació, com a director del Mútua Open de Madrid, que es disputarà d’aquí dues setmanes «amb un 30% d’aforament», assegura el veterà tennista, que aquest any batrà el rècord de presències a Barcelona, amb 17 participac­ions.

Com la majoria de jugadors, Feliciano López s’allotja a l’Hotel Melià, que ha obert les portes només per allotjar els participan­ts del torneig, famílies, tècnics, àrbitres i personal de l’organitzac­ió. Tots ells estan obligats a passar un test PCR cada 72 hores. En el cas dels jugadors que s’allotgen en cases, com el cas de Nadal, el control és cada 48 hores.

«Podem estar contents per organitzar el torneig. Al novembre, quan vam decidir prendre un mínim risc i fer-ho, teníem pitjors escenaris, com suspendre’l o fer-lo sense públic», assegura Jordi Cambra, president del RCT Barcelona.

La suspensió de l’edició del 2020 es va poder assumir gràcies a la salut econòmica del club, però un altre any buit hauria sigut un cop dur. En un any bo la facturació del torneig rondava els 10 milions d’euros.

«No portem ni mitjana temporada i la gent està desesperad­a», diu Feliciano López

Saldo positiu

«El cost del torneig s’ha vist reduït per la rebaixa dels premis, que l’ATP ha situat en un 50% menys, per un 45% menys d’ingressos i un altre 50% en la reducció de despeses però, a canvi, hem aconseguit mantenir el 95% dels ingressos de patrocini», destaca Xavier Pujol, CEO del torneig.

«Els números sortiran i no tindrem pèrdues. El saldo serà positiu. La pena és que no tinguem el públic», assegura Cambra.

Esportivam­ent també ha salvat la complexa situació amb la presència de Nadal i un quadro en el qual hi haurà quatre top ten, entre els quals el campió i el finalista de Montecarlo, el grec Stefanos Tsitsipas i el rus Andrey Rublev.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain