El Periódico - Català

L’‘Ingenuity’ fa un vol pioner sobre la superfície de Mart.

-

ratoniana carrera tècnica a la recerca de solucions alternativ­es).

«La sort ajuda els audaços. Però si alguna cosa va malament, tenim un pla alternatiu», explicava l’equip científic hores abans de l’enlairamen­t de l’helicòpter. Les missions marcianes sempre són complicade­s, però aquesta tenia un afegit més, ja que el vol de l’Ingenuity havia de ser en pilot automàtic. Els 278 milions de quilòmetre­s que separen la Terra i Mart fan que els senyals de ràdio tardin uns 15 minuts i 27 segons a anar d’un punt a l’altre. En aquest cas, a més, les dades de la missió van tardar unes quatre hores a arribar a les sales de control centrals.

Finalment va triomfar la millor de les previsions. A Espanya, el missatge d’èxit ha arribat cap al migdia (a les 12.52 h). A Califòrnia, per allò del fus horari, la celebració

L’operació, que va durar 40 segons, va ser immortalit­zada pel tot terreny ‘Perseveran­ce’

va esclatar de matinada. Poc abans de les quatre de la matinada. Va ser tanta l’emoció del moment que, segons després de confirmar l’èxit de la missió, la cap de l’equip, Mimi Aung, va estripar, emocionada, el pla de contingènc­ia que tenien preparat per si tot anava malament. «El nostre equip ha estat treballant sis anys per aconseguir el somni del primer vol a Mart», va explicar, entusiasta, la científica.

El vol perfecte

«Amb el Perseveran­ce vam arribar a Mart, però amb l’Ingenuity volem més alt», va resumir l’equip científic responsabl­e de la missió després de l’èxit. El primer vol marcià ha quedat immortalit­zat des de dues perspectiv­es. L’helicòpter va enviar una fotografia (en blanc i negre) en la qual s’observa la seva ombra durant el vol. I elPersever­ance, per la seva banda, va enviar 58 fotogrames que recullen el primer viatge del seu company marcià. Aquestes històrique­s instantàni­es se sumen a les més de 33.246 imatges ja enviades per aquesta missió.

Vents marcians

«L’objectiu de l’Ingenuity era enlairar-se, arribar als tres metres d’altura, quedar-se així durant uns segons, girar uns 96 graus, aguantar durant uns 20 segons més a l’aire i tornar a aterrar al mateix lloc. I això és exactament el que va fer», va explicar Håvard Grip, pilot en cap de l’Ingenuity, durant la roda de premsa convocada a la tarda. Les dades apunten que l’helicòpter va ser lleugerame­nt desplaçat pels vents marcians en la fase de descens.

«El vol de l’Ingenuity és un somni fet realitat. És simplement meravellós», va destacar Mimi Aung, gerent de projectes de la missió. «Hem planejat quatre vols experiment­als més en les pròximes dues setmanes. Cada un, més complicat que l’anterior. Volem veure on és el nostre límit i superar-lo», va afegir, entusiasta, Aung sobre el futur de la missió.

Ara que ja ha quedat clar que l’Ingenuity pot enlairar-se i aterrar en l’esquerpa atmosfera marciana, ha arribat el moment de preparar la seva següent aventura. El robot, de 85 milions de dòlars, ha sigut dissenyat per guiar els passos del tot terreny

Perseveran­ce. L’aparell ha sigut dissenyat per volar fins a 90 segons i recórrer fins a 300 metres de distància. Suficient per indicar al ròver marcià quin és el millor camí per explorar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain