El Periódico - Català

Els tristos 95 de la ‘queen’

Els britànics recolzen Isabel II en el seu aniversari en ple dol per la mort del seu marit

- BEGOÑA ARCE

La sobirana arriba als 95 anys en ple dol per Felip d’Edimburg, l’home que sempre va formar part de la seva vida. Lluïda i activa, diumenge passat, un dia després del funeral, va ser fotografia­da al volant d’un Jaguar verd, conduint al recinte del castell. L’absència del duc no li impedirà seguir amb les seves obligacion­s al capdavant de la Corona. No hi ha cap ombra d’abdicació. La monarca es prepara per celebrar l’any vinent el 70è aniversari del seu ascens al tron, en un llarg pont de quatre dies, que promet ser un gran homenatge de la nació al seu regnat.

L’aniversari de la monarca sempre ha sigut un assumpte privat. L’any passat, a causa del coronaviru­s, el va celebrar lluny de la família, amb el seu marit. En aquesta ocasió, tot i que no s’han facilitat detalls, és molt possible que estigui amb ella algun dels seus fills, potser Andreu, duc de York, o el menor, Eduard, i la seva dona Sofia, comtes de Wessex. Els que no faltaran seran Muick i Fergus, els dos cadells, un corgi i un dorgi, que li han regalat recentment, per fer més suportable­s aquests moments d’especial tristesa. La reina està atesa per 22 empleats, coneguts com la HMS Bubble (la bombolla de sa majestat), que s’han mantingut aïllats, atenent-los a ella i el duc durant la pandèmia.

La celebració oficial de l’aniversari té lloc al juny i és un gran xou. A la desfilada del Trooping the Colour participen 1.400 soldats, 200 cavalls i bandes militars amb 400 músics. La família reial, a cavall i en carruatges descoberts, recorre la gran avinguda de The Mall, adornada amb banderes de la Union Jack. Una vegada finalitzat el passeig, la cerimònia acaba amb els Windsor saludant a la multitud des del balcó del palau de Buckingham, mentre avions de la Royal Air Force creuen el cel, deixant esteles de colors. Aquest any, per segona vegada, la desfilada ha sigut cancel·lada a causa de la pandèmia.

Isabel II retornarà a les seves activitats aquest divendres, una vegada conclòs el període de dol de dues setmanes. Segons palau, continuarà atenent alguns compromiso­s senzills a Windsor, segurament per videoconfe­rència, o per telèfon. L’11 de maig s’haurà de desplaçar a Londres per assistir a la solemne cerimònia d’obertura del Parlament, en el que serà el seu primer gran acte oficial des de la mort del seu marit. En aquesta ocasió, com

 ?? Ben Stansall / Reuters Director: ALBERT SÁEZ ??
Ben Stansall / Reuters Director: ALBERT SÁEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain