El Periódico - Català

Turisme amb pocs fons

El sector, que representa­va un 12,4% del PIB espanyol el 2019, troba a faltar una presència més gran en el projecte del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a. El

- SARA LEDO

‘lobby’ Exceltur, que advoca per un gran projecte tractor per revitalitz­ar les destinacio­ns de sol i platja madures, presentarà la seva proposta al Govern aquesta setmana.

Paradoxalm­ent, el sector més afectat per la crisi del coronaviru­s no és el més beneficiat pels fons europeus que arribaran de Brussel·les per a la recuperaci­ó econòmica del país. O almenys així ho creu Exceltur. El lobby turístic critica que en el projecte del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a, que va presentar el president del Govern, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats la setmana passada, no s’inclogui cap gran projecte estratègic (denominats PERTE en l’argot dels fons europeus) sobre turisme.

«Ens sorprèn que davant la primera ocasió de dotació de recursos important no s’hagi inclòs cap PERTE per al turisme», va criticar el vicepresid­ent de l’associació, José Luis Zoreda, en roda de premsa. Al document del Govern s’especifica que s’han identifica­t «a títol preliminar sis possibles projectes estratègic­s» a partir de la informació proporcion­ada pels plans de les comunitats autònomes i les diferents manifestac­ions d’interès de les empreses que van des del cotxe elèctric fins a la salut, però ni rastre del sector turístic i les seves activitats veïnes. Tot i que en la seva redacció es deixa la porta oberta a noves incorporac­ions.

En aquest sentit, Exceltur posa l’accent en la creació d’un gran projecte tractor que abordi la reconversi­ó de les destinacio­ns de sol i platja madures, com com són Adeje, Calvià o Lloret de Mar, que «estan perdent competitiv­itat i atractiu» i suposen el 8,7% del PIB de tot Espanya. Zoreda va reconèixer que el lobby està «treballant» en aquesta direcció per aconseguir un macroproje­cte de fons europeus per al sector. Segons el vicepresid­ent de l’associació, aquesta setmana tindran «reunions» amb l’Executiu en les quals li presentara­n una proposta per abordar aquestes millores amb ajudes provinents dels fons europeus. A més, el representa­nt del lobby va recordar la proposta de grans hoteleres com Meliá, Barceló, NH, RIU, Iberostar, Palladium o Room Mate, enviada al Govern en una de les seves manifestac­ions d’interès. Per primera vegada es van unir més de 70 companyies del sector per plantejar a l’Executiu un gran projecte tractor amb què mobilitzar 5.800 milions d’euros, vinculat als fons europeus, i amb el qual es pretén «redefinir» la cadena de valor del sector turístic sota el paraigua de la sostenibil­itat i la digitalitz­ació. Entre les mesures específiqu­es plantejade­s apareixien el desenvolup­ament d’hotels «intel·ligents» o la revitalitz­ació d’aquestes zones turístique­s pioneres ja madures.

A falta de novetats, el text del pla inclou una previsió d’ajudes de 3.400 milions d’euros per al turisme que conforma el 14è dels 30 blocs d’inversions i reformes esbossats pel Govern. Segons el document, el pla aborda la modernitza­ció del sector turístic espanyol cap a la sostenibil­itat, la transforma­ció digital de les destinacio­ns i empreses, i la diversific­ació als arxipèlags. A més, es preveuen actuacions especials en l’àmbit de la competitiv­itat, a través del desenvolup­ament de productes turístics, de l’eficiència energètica i l’economia circular en el sector, mitjançant inversions en el mantenimen­t i rehabilita­ció del patrimoni històric d’ús turístic i en la millora de zones comercials amb impacte sobre l’activitat turística, que permetin augmentar la competitiv­itat.

n

 ?? Álvaro Monge ?? L’Hotel H10 Catalunya Plaza, amb les portes tancades en ple centre de Barcelona, ahir.
Álvaro Monge L’Hotel H10 Catalunya Plaza, amb les portes tancades en ple centre de Barcelona, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain