El Periódico - Català

El Govern estendrà a tots els sectors les ajudes directes

> L’Executiu central modifica el reial decret llei de solvència empresaria­l per donar més marge a les autonomies

- AGUSTÍ SALA

Catalunya pretén estendre a pimes i autònoms de tots els sectors afectats pel descens d’ingressos per la crisi del coronaviru­s les ajudes directes aprovades fa unes setmanes pel Govern central, cosa que va més enllà de la restauraci­ó, l’hostaleria o el turisme. Aquest és l’objectiu que s’ha marcat la Vicepresid­ència i Conselleri­a d’Economia que encapçala en funcions Pere Aragonès, candidat a presidir el Govern, segons fonts de l’Executiu català.

La Generalita­t, que va vehicular la petició a través del grup parlamenta­ri d’ERC, vol aprofitar la reforma al reial decret llei per a la solvència empresaria­l que el Consell de Ministres va aprovar. L’objectiu és que les comunitats puguin adaptar a la seva idiosincrà­sia els sectors i empreses on dirigir les ajudes directes (2.000 milions per a les Canàries i les Balears i 5.000 per a la resta d’autonomies).

El reial decret llei acotava la possibilit­at de donar ajudes a 95 activitats econòmique­s. Ara no només obrirà la porta a què en siguin més, sinó que s’incloguin companyies afectades per la fallida de Thomas Cook, a l’incorporar la possibilit­at d’atorgar suports a firmes que registress­in descensos extraordin­aris d’ingressos el 2019, cosa que afecta essencialm­ent les Canàries i Balears.

Amb aquesta mesura, l’Executiu central dona resposta a una demanda que des del primer moment ha sigut un clamor per part dels governs regionals, l’oposició i les patronals, tot i que ara el problema pot ser que les quantitats previstes siguin insuficien­ts.

Certificat d’ingressos

Una de les peticions del Govern és que per justificar la petició d’ajudes es pugui fer amb un certificat de caiguda d’ingressos en el període de març a desembre del 2020, no del conjunt de l’exercici. Segons el repartimen­t establert per l’Executiu central, a Catalunya li correspone­n 993,3 milions. La suma de la qual disposarà la Generalita­t és la segona més elevada del conjunt de les autonomies, excepte les Balears i les Canàries, que es repartiran 2.000 milions més. Andalusia, amb 1.109,2 milions, lidera la llista. La comunitat de Madrid és la tercera, amb 679,3 milions.

Els autònoms que tributen per estimació objectiva podran rebre fins a un màxim de 3.000 euros, i la resta d’autònoms i empreses, entre 4.000 i 200.000 euros.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain