El Periódico - Català

Mercadona eleva el 17% els beneficis i el 5,5% les vendes

> Roig descarta que l’ensenya entri en guerres de preus i anuncia que se centrarà en les millores de qualitat

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO JOSÉ LUIS ZARAGOZÁ

Mercadona va guanyar l’any passat 727 milions d’euros, el 17% més que l’anterior, en ple any de pandèmia. La facturació va créixer el 5,5% fins als 26.932 milions d’euros, en un any en què les inversions en mascaretes i mesures de protecció va ser d’uns 200 milions d’euros. El president del grup de distribuci­ó alimentàri­a més gran d’Espanya, Juan Roig, va destacar ahir el paper i compromís dels 93.300 empleats de Mercadona, en un any en què la crisi sanitària va elevar la seva feina al caràcter d’essencial.

Com a conseqüènc­ia de la pandèmia, la compra mitjana dels consumidor­s es va elevar el 26%, fins als 29 euros, mentre que la freqüència de compra va baixar entorn del 16%.

La quota de mercat va baixar en 0,5 punts, fins al 26,4%. Segons Roig, aquesta pèrdua de pes al mercat es va deure en gran manera a la ubicació dels 1.639 punts de venda de la cadena valenciana, bona part situats a la zona mediterràn­ia i on els turistes són clientela habitual. Els competidor­s que van guanyar quota de mercat l’any passat van ser fonamental­ment les cadenes regionals i firmes de descompte com Aldi i Lidl.

Millorar la qualitat

Roig va descartar que la cadena entri en guerres de preus i va anunciar que el seu màxim objectiu a curt termini és la millora de la qualitat dels productes de Mercadona i no els descomptes. Sobre la perspectiv­a que bona part de les vendes guanyades durant la pandèmia en bars i restaurant­s es perdi aquest any, va opinar que aquest percentatg­e és difícil de calcular, però que no per això afrontarà Mercadona ni una guerra de preus ni la compra d’algun competidor, ni tan sols al nord d’Espanya o a la zona centre, on la quota de mercat del grup és petita. Mercadona va invertir 170 milions en 650 botigues per potenciar el menjar a punt per menjar (850 previstes aquest any).

Les inversions en general van ser d’uns 1.500 milions d’euros i es van crear entorn de 5.000 nous llocs de treball (1.700 a Portugal). Durant la pandèmia, Mercadona va decidir prioritzar la seva activitat en les vendes físiques, i el canal online va quedar relegat. Malgrat això, la firma assegura que va arribar a una facturació de 176 milions d’euros l’any passat. A les zones on ofereix servei específic, com Barcelona, Madrid i València, Roig va assegurar que la quota sobre vendes se situa entorn del 4%.

Malgrat la posició de líder de Mercadona, Roig va reconèixer que la firma té molt a millorar en molts aspectes i sobre els quals està treballant tot l’equip de direcció, especialme­nt en millores de qualitat. Els aspectes a millorar són precisamen­t els que els consumidor­s van premiar més l’any passat, bàsicament la qualitat dels productes frescos (en els quals el comerç tradiciona­l marca la pauta), els productes gurmet (que els discounts han treballat bé en els últims temps), i l’adaptació als mercats i gustos locals (les cadenes regionals són la referència en aquest camp).

El president de la firma valenciana enalteix el paper dels 9.300 empleats durant la pandèmia

 ?? Rober Solsona / Europa Press ?? Juan Roig, després de la presentaci­ó dels resultats de l’any passat.
Rober Solsona / Europa Press Juan Roig, després de la presentaci­ó dels resultats de l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain