El Periódico - Català

L’accés desigual a les vacunes tensa la cimera iberoameri­cana d’Andorra

> Sánchez es comprometr­à a facilitar fàrmacs a la regió d’acord amb la UE Diversos països critiquen la distribuci­ó: «COVAX és un fracàs»

- LAURA PUIG

Covid, vacunes i recuperaci­ó econòmica. Com no podia ser de cap altra manera, aquests són els tres eixos sobre els quals girarà la primera cimera iberoameri­cana en pandèmia, que es va inaugurar ahir a la nit i es desenvolup­arà avui a Andorra. Uns eixos que van grinyolar ahir amb les queixes expressade­s per països com Guatemala o la República Dominicana pel desigual accés a les vacunes anti-Covid.

Es tracta d’una trobada atípica deslluïda per la Covid-19, que ja va obligar a retardar la cita, que s’havia de celebrar al novembre. Només assistiran presencial­ment representa­nts de cinc dels 22 països membres de la zona: els tres de la península, així com els de l’anterior i següent seus de la cimera –Guatemala i República Dominicana–. La resta participar­an de manera virtual, tot i que ja s’ha descartat la intervenci­ó del brasiler Jair Bolsonaro, i està a l’aire la del mexicà Andrés Manuel López Obrador.

El cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, arriba a la cimera amb un compromís sota del braç. Segons va avançar ahir la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, Espanya posarà vacunes a disposició dels països d’Amèrica Llatina en coordinaci­ó amb la Unió Europea (UE) «tan aviat com sigui possible». D’aquesta manera, Sánchez vol mostrar la seva voluntat de donar resposta a la crisi sanitària que la pandèmia ha provocat a la regió, on viu un 8,4% de la població mundial però que ha registrat el 29% de morts per Covid-19.

Falta per veure la lletra petita del compromís i la resposta dels països d’Amèrica Llatina davant un tema tan sensible. Dilluns, durant la seva visita oficial a Espanya, el president de la República Dominicana, Luis Abinader, va mostrar el seu malestar pel que va considerar «falta de solidarita­t» de la UE i els països desenvolup­ats. I ahir, a la clausura de la trobada empresaria­l prèvia a la cimera, va dir que la vacunació ha sigut «un dels errors» de la gestió pandèmica.

Molt més contundent es va mostrar el líder de Guatemala, Eduardo Giammattei. Segons el seu parer, el sistema COVAX impulsat per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) per facilitar l’accés a les vacunes als països amb dificultat­s és un «fracàs» i ha exigit suspendre les patents. «Un petit grup de països tenen totes les vacunes i la gran majoria no hi tenim accés», va assenyalar molt enutjat.

Els presidents de Costa Rica i Xile, Carlos Alvarado i Sebastián Piñera, coincideix­en en les crítiques. Durant una trobada virtual per avançar en el tractat internacio­nal sobre pandèmies, Alvarado va posar èmfasi en la «desigualta­t en l’accés» a la vacuna, quan «el 53% de les dosis venudes i administra­des estan en mans del 16% de la població mundial». Piñera va reclamar reconèixer que el món no ha sigut capaç d’assegurar una «distribuci­ó eficaç i equitativa».

Espanya, Andorra i Portugal van ressaltar la necessitat d’«enfortir els mecanismes de col·laboració i concertaci­ó multilater­al», segons Sánchez. «Aquesta no ha de ser una carrera per veure qui arriba abans. Hem d’anar tots de la mà», va dir Xavier Espot, cap del Govern andorrà. «No hi haurà recuperaci­ó si no hi ha vacunació global», va abundar el primer ministre portuguès, Antonio Costa.

Espanya, Portugal i el principat insten a «enfortir els mecanismes de col·laboració»

«Ajuda» de l’FMI

Al terreny econòmic, una de les propostes que es debatrà avui és un document consensuat entre Espanya i l’Argentina en el qual es reclama que els països, inclosos els de renda mitjana, puguin accedir a finançamen­t en condicions que els siguin favorables en el marc del nou esquema que està ideant el Fons Monetari Internacio­nal (FMI). «L’FMI ha d’ajudar; si no ho fa serà més difícil la reconstruc­ció», va considerar el president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa.

Una reconstruc­ció que, segons el parer de la secretària general iberoameri­cana, Rebeca Grynspan, ha de ser en primer lloc «sostenible» per poder enfrontar la contracció econòmica més gran en dècades a l’espai iberoameri­cà. «No hi ha alternativ­a: la sostenibil­itat ha de ser la base sobre la qual es construeix­i la recuperaci­ó dels nostres països», va remarcar el rei Felip VI.

 ?? Albert Gea / Reuters ?? Felip VI, amb Xavier Espot (dreta) i el copríncep d’Andorra Joan-Enric Vives, davant els guàrdies d’honor, ahir a la seva arribada a la cimera.
Albert Gea / Reuters Felip VI, amb Xavier Espot (dreta) i el copríncep d’Andorra Joan-Enric Vives, davant els guàrdies d’honor, ahir a la seva arribada a la cimera.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain