El Periódico - Català

La CDU tanca les lluites internes i elegeix un candidat

> Laschet és designat sense suport unànime per rellevar Merkel a les generals

- ANDREU JEREZ

«La sort ja ha estat tirada. Armin Laschet serà el candidat a canceller de la Unió». Amb aquestes paraules va reconèixer ahir el primer ministre de Baviera i president de la CSU, Markus Söder, que havia perdut la batalla pel cap de cartell electoral de la unió conservado­ra alemanya CDU-CSU per a les eleccions generals del setembre vinent.

Es tanca així, almenys de moment, la lluita interna pel lideratge del conservado­risme alemany que es va fer pública fa una setmana quan Söder va dir que el suport de la cúpula de la CDU a Laschet era insuficien­t per resoldre l’anomenada K-Frage –la qüestió de la candidatur­a a canceller, com es coneix popularmen­t en alemany.

La matinada de dilluns a dimarts, i després d’una reunió telemàtica de més de sis hores de la presidènci­a executiva federal democristi­ana, la cúpula de la

CDU va tornar a recolzar el seu president com a candidat a canceller. El suport no va ser unànime: 31 integrants del gremi van recolzar Laschet davant nou vots en contra i sis abstencion­s. Dos terços de la cúpula de la CDU recolzen, per tant, el president democristi­à en la seva ferma pretensió de ser el pròxim canceller federal d’Alemanya.

Laschet venç una batalla que podia haver arribat a perdre, però també afronta sense el recolzamen­t tancat del seu partit una campanya electoral que es preveu molt dura i en la qual la CDU es juga la permanènci­a en el poder. Els ecoliberal­s dels Verds podrien estar en disposició de liderar una coalició alternativ­a a la CDU-CSU. La unió conservado­ra alemanya governa el país ininterrom­pudament des de fa 16 anys, tants com Angela Merkel ocupa la cancelleri­a.

El comiat polític de Merkel amenaça d’engrandir la bretxa dels conservado­rs a Alemanya

Enquestes en contra

Les resistènci­es dins de la democràcia cristiana a la candidatur­a de

Laschet no s’expliquen únicament com una lluita intestina pel poder a les portes de l’adeu polític de Merkel. Tenen a veure, sobretot, amb les projeccion­s demoscòpiq­ues. La CDU no només fa diverses setmanes que està per sota del 30% d’intenció de vot, sinó que a més Laschet ocupa una posició mediocre en la valoració dels principals líders polítics del país: un 44% de la ciutadania creu que Söder és millor candidat que Laschet, que rep escassamen­t l’aprovació del 16% de la població per ocupar el càrrec, segons una recent enquesta encarregad­a pel canal públic de televisió alemany ARD.

Aquestes projeccion­s han ocasionat que diputats federals de la CDU i altres destacats membres del partit mostressin el seu recolzamen­t públic a Söder al llarg de les últimes setmanes. En la fracció parlamentà­ria democristi­ana s’escampa la por d’obtenir al setembre un dels pitjors resultats electorals de la història de la CDU que deixi fora del Parlament un grapat de diputats conservado­rs.

«Agraeixo a Söder haver ofert el suport de la CSU a la CDU i a mi personalme­nt», va dir Laschet ahir. «És una gran prova de confiança», va afegir. Les paraules d’agraïment creuades entre Berlín i Munic no poden ocultar, no obstant, les enormes diferèncie­s que es mantenen en el conservado­risme alemany. El definitiu comiat polític de Merkel després de les pròximes eleccions federals amenaça amb engrandir aquestes disputes internes.

n

 ?? Michele Tantusi / Reuters ?? Armin Laschet, cap de llista de la unió conservado­ra alemanya CDU-CSU, en la roda de premsa d’ahir.
Michele Tantusi / Reuters Armin Laschet, cap de llista de la unió conservado­ra alemanya CDU-CSU, en la roda de premsa d’ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain