El Periódico - Català

La pandèmia és una excusa per silenciar la premsa

> El periodisme està totalment o parcialmen­t bloquejat en el 73% dels mitjans analitzats

- MONTSE MARTÍNEZ

La pandèmia de coronaviru­s ha sigut l’excusa perfecta per als governs poc proclius a la llibertat de premsa. «Per causa –o amb el pretext– de la crisi sanitària, els periodiste­s s’enfronten a un tancament d’accessos tant a les cobertures sobre el terreny com a les fonts d’informació», recull la Classifica­ció Mundial de la Llibertat de Premsa elaborada per Reporters sense Fronteres (RSF), que analitza la «salut informativ­a» de 180 països del món.

En un 73%, el periodisme és totalment o parcialmen­t bloquejat. Els països nòrdics, amb Noruega,

Finlàndia i Suècia al capdavant, disfruten d’una salut excel·lent davant els moribunds Eritrea i Corea del Nord. Espanya no es mou del lloc 29 de la classifica­ció.

Els indicadors que mesuren les restriccio­ns d’accés a la informació i els impediment­s a la cobertura de l’actualitat han registrat un «palpable deterioram­ent», en paraules d’Alfonso Armada, president de la secció espanyola de l’organitzac­ió, que adverteix que «la millor vacuna contra la desinforma­ció és el periodisme».

El creixent odi al periodista, traduït en agressions de diversa intensitat, és un altre dels temes que preocupa RSF. En aquest sentit, Armada destaca el cas d’Alemanya, que ha abandonat el grup de països amb millors condicions per exercir precisamen­t per l’augment d’agressions a profession­als en el transcurs de la cobertura d’actes convocats per negacionis­tes de la Covid. Espanya tampoc es deslliura del fenomen, com s’ha pogut constatar en la cobertura de la crisi política catalana o en actes de campanya dels ultradreta­ns de Vox.

Reporters sense Fronteres destaca que presidents com Jair Bolsonaro

al Brasil, que ha baixat quatre punts a la taula (111), i Nicolás Maduro a Veneçuela (148) han fet promoció de medicament­s contra la Covid l’efectivita­t dels quals mai ha sigut provada i han promogut l’insult i l’estigmatit­zació de periodiste­s que qüestionen la versió oficial. L’Iran (174) i Egipte (166) han multiplica­t condemnes a periodiste­s per minimitzar les xifres de la Covid. La Xina (177) segueix amb nivells sense

precedents de censura, vigilància i propaganda a internet.

Malgrat haver baixat dos punts, la situació de la llibertat de premsa a Alemanya continua sent bona, com als EUA, tot i que en l’últim mandat de Donald Trump van pujar els atacs a informador­s (400) i les detencions (130). Europa i Amèrica són els continents més proclius a la llibertat de premsa, encara que Amèrica Llatina presenta el desgast més important.

n

 ?? Anthony Wallace / AFP ?? Un periodista és ruixat amb gas pebre per la policia durant una manifestac­ió a Hong Kong, el desembre del 2019.
Anthony Wallace / AFP Un periodista és ruixat amb gas pebre per la policia durant una manifestac­ió a Hong Kong, el desembre del 2019.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain