El Periódico - Català

La justícia torna als hereus de Franco els béns de Meirás

> L’Audiència de la Corunya estima el recurs de la família i condemna l’Estat a indemnitza­r-la pels danys ocasionats

- LA OPINIÓN DE A CORUÑA

L’Audiència Provincial de la Corunya va estimar el recurs dels hereus del dictador Francisco Franco contra el dipòsit cautelar dels béns mobles del pazo de Meirás. Els jutges van revocar la interlocut­òria de la jutge de primera instància i permeten als nets del militar colpista retirar els béns mobles que, incideixen, no van ser reclamats per l’Estat en la seva acció reivindica­tòria, que es va limitar a l’edifici i les finques. L’Audiència concedeix a més als Franco dret a ser indemnitza­ts pels danys que van poder derivarse de l’ordre judicial. La sentència és ferma i ja no permet recurs, però l’Administra­ció podrà demanar en un altre plet la titularita­t dels mobles que consideri propietat de Patrimoni Nacional assignat a l’ús del cap de l’Estat.

Els jutges argumenten que la titularita­t dels mobles hauria de ser objecte d’un altre plet. Els magistrats es mostren molt durs i arriben a afirmar que la mesura cautelar «va degenerar en una confiscaci­ó de la totalitat dels béns mobles existents a l’interior del pazo, a disposició de l’Administra­ció General de l’Estat, sine die».

«Sembla obligat recordar que Espanya, a la Constituci­ó de 1978, es configura com un Estat social i democràtic de Dret, sent la igualtat davant la llei una de les caracterís­tiques que diferencie­n les democràcie­s dels règims dictatoria­ls. Proclamada igualtat davant la llei que no només no distingeix, sinó que prohibeix distingir. No caiguem en el que diem que rebutgem», adverteixe­n en la seva interlocut­òria.

L’Advocacia de l’Estat estudiarà quines són «les accions més convenient­s» a emprendre per evitar que el pazo de Meirás pateixi un «espoli».

El Govern argumenta que la interlocut­òria no resol sobre la titularita­t dels béns per si mateixos, sinó que el que fa és rebutjar la mesura cautelar que va decidir el Jutjat de Primera Instància número 1 de la Corunya, que ordenava dipositar a favor de l’Estat tots els mobles i elements accessoris del pazo de Meirás.

n

 ?? M. Dylan / Europa Press ?? El pazo de Meirás.
M. Dylan / Europa Press El pazo de Meirás.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain