El Periódico - Català

Enredats en la campanya

- Rosa Paz

Quan Pablo Iglesias va anunciar que deixava la vicepresid­ència del Govern per baixar a l’arena de la política madrilenya, es va pensar que la campanya per a les eleccions autonòmiqu­es de Madrid es convertiri­a en un combat entre la presidenta Isabel Díaz Ayuso i el candidat de Podem, que deixaria fora de joc els temperats. Però no està sent així. Ayuso ha postergat Iglesias, no li interessa com a rival, i ha elegit com a contrincan­t Pedro Sánchez, perquè sap que els votants de la dreta madrilenya detesten el cap de l’Executiu i es mostren exultants amb la seva candidata.

Així que, tot i que el socialista Ángel Gabilondo es veu forçat, davant el menystenim­ent d’Ayuso, a proclamar als quatre vents això d’«el candidat soc jo», està tenint més protagonis­me a la campanya del que s’esperava. La qüestió és quin està sent el seu missatge. Perquè assessorat, pel que sembla, pel director del Gabinet de la Presidènci­a, Iván Redondo, el ja per si mateix prudent candidat del PSOE ha fet anuncis que s’allunyen de l’esmena a la totalitat que podria representa­r aquest «1» amb què qualifica Ayuso com a presidenta. No apujarà els impostos, no restringir­à l’hostaleria, no pactarà amb Iglesias, no clausurarà l’hospital Isabel Zendal... Sembla dirigir-se més a pescar entre els orfes de Cs que a mobilitzar l’electorat progressis­ta.

No obstant, els sondejos mostren que, mentre els votants conservado­rs estan hipermobil­itzats, els d’esquerra es resisteixe­n a votar massivamen­t i que l’electorat de Cs tendeix a anar-se’n al PP, o fins i tot a Vox, com ja va passar en els segons comicis generals del 2019, quan es va enfonsar Albert Rivera. Ja llavors el guru Redondo va errar en les seves conjecture­s i va portar Sánchez a una campanya tova, que va fracassar en el seu intent de recollir vots de Cs. Valdria més definir el perfil propi, per animar els progressis­tes a acudir a les urnes, que mirar de maquillar-lo a la recerca d’electors de centre, que a Madrid s’inclinen clarament a la dreta.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain