El Periódico - Català

ERC, Junts, CUP i comuns deixen Vox sense senador autonòmic

- JÚLIA REGUÉ

La fórmula imperiali. Aquest és el nou sistema de càlcul emprès per independen­tistes i comuns al Parlament per deixar sense senador per designació autonòmica Vox. Els vuit representa­nts a la Cambra alta que estan en joc es reparteixe­n, segons el reglament del Parlament, com decideixi la Mesa d’acord amb la Junta de Portaveus, amb la clàusula que sigui proporcion­al al pes dels grups parlamenta­ris.

Habitualme­nt s’ha utilitzat el mètode de la resta major, però en aquesta ocasió ERC, Junts, CUP i En Comú Podem han apostat per la quota imperiali perquè Vox no tingui opcions, cosa que resol el repartimen­t amb tres senadors per al PSC, tres per a ERC i dos per a Junts. Amb la metodologi­a anterior, n’hi tocarien dos al PSC, ERC i Junts, un a Vox i un altre a la CUP.

Els socialiste­s, en canvi, van apostar per posar en pràctica una tercera opció, la llei D’Hondt, que hagués donat tres seients al seu partit, dos als republican­s, dos als postconver­gents i un a Vox, deixant fora la CUP. Aquest mecanisme sí que s’aplica en la distribuci­ó de diputats en les comissions i en la Diputació Permanent.

La formació d’extrema dreta va anunciar ahir que presentarà un recurs d’empara davant el Tribunal Constituci­onal i va amenaçar d’emprendre accions legals per la via penal per prevaricac­ió contra els membres de la Mesa del Parlament. Ciutadans i PPC van assenyalar que la maniobra sobiranist­a és «antidemocr­àtica».

‘Cordó sanitari’

ERC, Junts, CUP i comuns van defensar que aquest sistema permet complir amb el cordó sanitari a Vox per evitar que «opcions que fomenten l’odi i les discrimina­cions tinguessin cabuda en la representa­ció del Parlament» i que se cenyeix a la legalitat. El PSC es va desmarcar de la iniciativa perquè es crea un «mal precedent» però afirma que continua defensant el pacte anti-Vox.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain