El Periódico - Català

La diversitat de l’oferta és la clau

- Isabel Sucunza

Amb tot preparat per a un nou Sant Jordi subnormal (a casa en diem així), l’altre dia ens venia al cap el de l’any passat, més subnormal encara, i pensàvem que, de la mateixa manera que aquell va servir perquè la urgència de la realitat de llavors ignorés la diversitat de les llibreries, el d’enguany es presenta com una oportunita­t única i necessària per restablir-la

El 2020, la venda grossa d’aquells dies va acabar sent canalitzad­a via una web, la de Llibreries Obertes, que mentre sí que aconseguia la fita de posar a l’abast dels lectors uns quants centenars de títols, llançava també un missatge que passava de ple pel damunt d’aquesta diversitat. El missatge feia: «Totes les llibreries ofereixen els mateixos llibres».

La campanya, si no tenim en compte aquest aspecte, va resultar d’allò més efectiva: es van vendre milers d’exemplars que d’una altra manera s’haurien quedat als magatzems de les distribuïd­ores.

L’objectiu d’enguany segueix sent el mateix, assolir números grossos de vendes; la campanya necessària avui, però, és tota la contrària: aquest any no són els exemplars els que han d’anar a parar a les mans dels lectors, sinó els lectors els que hauran d’anar a buscar-los de manera segura i evitant les aglomeraci­ons fins a on es pugui.

Aquest 2021 el que calia era transmetre dos missatges clars: el primer, que la compra de

La festa del llibre d’aquest any es presenta com una oportunita­t única i necessària per restablir la diversitat de les llibreries

Sant Jordi es pot fer qualsevol altre dia encara que no sigui 23 d’abril; i el segon, que ajuda molt saber a quines llibreries tenen quins llibres, per tal que el repartimen­t de compradors es produeixi de manera natural.

Calien dues campanyes ben definides per assegurar que els dos missatges arribessin al públic general. El primer, veient el nivell de circulació de gent d’aquests darrers dies per la llibreria, sembla que sí que hi ha arribat. Per al segon, potser hauria calgut definir l’oferta de cada una de les zones perimetrad­es que s’instal·laran a finals d’aquesta setmana a la ciutat segons les llibreries i editorials que hi muntaran les parades.

A veure com acaba sortint tot plegat.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain