El Periódico - Català

¿Què s’espera de Pere Aragonès?

JxCat ha d’actuar amb el patriotism­e de què presumeix i respondre amb la mateixa nitidesa que ERC el 2017

- Joan Tardà

L’independen­tisme trigaria a refer-se del fracàs si Pere Aragonès no fos investit president. El comportame­nt de Junts per Catalunya apareix com un monument al tactic isme interessat (i irresponsa­ble), abonats a les ziga-zagues entre anar desfullant la margarida sobre la presència o no en un Executiu independen­tista i una nova convocatòr­ia electoral.

En aquest darrer cas, els independen­tistes no tornarien a gaudir d’una correlació de forces igual perquè la indignació dels seus votants esdevindri­a deserció a les urnes. De la mateixa manera que allunyaria encara més l’electorat no independen­tista perquè l’anomalia en què vivim reclama diligència en la resolució dels dèficits. I no pas demora.

Com que bona part del mal ja està fet, bandejar-ne un de major amb una nova convocatòr­ia electoral esdevé fonamental, raó per la qual és evident que el rol de l’independen­tisme pragmàtic que ha assumit Pere Aragonès l’ha d’obligar a insistir en la necessitat que Junts per Catalunya actuï amb el patriotism­e de què presumeixe­n i responguin amb la mateixa nitidesa amb què el republican­isme els atorgà la investidur­a el desembre de 2017 i assumí conselleri­es de gran envergadur­a sota

Quim Torra.

La judicialit­zació del procés ha comportat que Pere Aragonès esdevingui president de Catalunya. Ni estava previst ni, ben segur, ell mai no s’ho hauria pensat. No hi fa res, benvingut! Els temps actuals no reclamen que els governs esdevingui­n productors d’ideologia, tan necessària altrament a la presidènci­a de l’hora d’acomboiar els fulls de ruta. Aquest rol, imprescind­ible per a l’èxit de les esquerres, correspond­rà als partits polítics aglutinado­rs de ciutadans que comparteix­en uns ideals concrets. Per això, serà fonamental per a Esquerra que Oriol Junqueras en els propers anys n’esdevingui el seu Xabier Arzalluz. Les formes de vida actual, encapsulad­es en el món digital global, tendeixen a convertir en fràgils les adhesions emocionals als dirigents com fàcil resulta canviar d’opinió política a les persones mercès als majors nivells de socialitza­ció de la cultura i al trepidant accés a la informació.

La reconstruc­ció de la Catalunya postpandèm­ica, la desjudicia­lització del procés i la conquesta democràtic­a d’un escenari de negociació d’un acord que permeti la resolució democràtic­a del conflicte CatalunyaE­spanya des d’una catalanita­t compartida per la ciutadania catalana independen­tista i la no independen­tista hauria de convertir Pere Aragonès, lleuger d’equipatge partidista, en el president més adient a les necessitat­s d’un guió inqüestion­able. Efectivame­nt, no pot existir un futur de progrés sense l’assoliment (immediat!) de grans acords entre les forces polítiques, per la qual cosa serà imprescind­ible el retorn als pactes nacionals (encunyats durant el Tripartit), que abastin una política fiscal progressis­ta, el reforç de l’estat del benestar, la socialitza­ció de l’usdefruit de l’habitatge, la política industrial i la transició ecològica, la governança, els drets civils associats a la població nouvinguda i la salvaguard­a de l’ús social de la llengua catalana. Conjunt de prioritats que converteix en imprescind­ible no deixar-se condiciona­r per l’independen­tisme que desmereix tenir una presència col·laborativa a Madrid, atenent a la imprescind­ibilitat de rendibilit­zar la injecció econòmica europea.

Pragmatism­e que requereix valentia per superar sectarisme­s i aspirar a guanyar el respecte de l’oposició. Un camí ple d’enormes dificultat­s perquè tampoc no cal enganyar-nos: assolir un escenari de diàleg amb l’Estat exigirà a l’independen­tisme ser capaç de forçar el PSOE a la negociació, assolir acords i consolidar escenaris suficientm­ent favorables perquè siguin executats. En definitiva, una veritable conquesta democràtic­a, de la qual no seran alienes imprescind­ibles mobilitzac­ions populars o de desobedièn­cia civil, tensions governamen­tals, així com respostes imprevisib­les de sectors refractari­s de l’aparell de l’Estat.

En definitiva, escenaris de crisi per a un Govern que podrà encarar les dificultat­s amb major èxit com més s’aboni el nou president Aragonès al pragmatism­e i a la cultura del no bloqueig amb la resta de forces polítiques de tradició democràtic­a.

nP

 ?? Jordi Bedmar / Efe ?? Pere Aragonès, camí de la reunió del Consell Executiu, ahir.
Jordi Bedmar / Efe Pere Aragonès, camí de la reunió del Consell Executiu, ahir.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain