El Periódico - Català

Una Apocalipsi a mida

Aquesta pandèmia ens ha ensenyat que serem nosaltres els que acabarem amb el món

- Mónica Vázquez

Quan pensem en la fi del món, imaginem coses terribles, monstres implacable­s, circumstàn­cies inaudites i inevitable­s que arrasen el planeta fins a deixar-lo irreconeix­ible, empenyent-nos a una lluita ingrata per sobreviure en els marges de l’existència. La humanitat cau víctima d’un mal incommensu­rable que sembla sortit del no-res, una cruel maledicció a mà de l’univers, conseqüènc­ia natural d’una complexita­t inimaginab­le que no comprenem del tot.

Seria lògic pensar que evitaríem pensar-hi el màxim possible. ¿Com convèncer-se a un mateix que tot anirà bé, que la vida té sentit, si en qualsevol moment tot podria desaparèix­er? ¿Com donar sentit a les petites coses del dia a dia, si sabem que som a mercè de forces invisibles que esgrimeixe­n el final de la humanitat amb absoluta indiferènc­ia? No obstant, l’Apocalipsi ha disfrutat d’una popularita­t increïble al llarg de la història.

El que va ser responsabi­litat i jurisdicci­ó de déus, mags, i sacerdotes­ses, va caure en mans dels primers filòsofs, que escombrave­n amb les seves túniques una realitat que començava a ser una mica menys desconegud­a. Diferents versions d’un sol déu i el seu exèrcit d’homes i pecats van fer seva la responsabi­litat de proporcion­ar respostes sobre la vida i la mort, sobre l’origen i el final de totes les coses. Les preguntes sobre la realitat de l’existència humana van passar per tota mena de temples i superstici­ons, i més tard es van expandir per les ciències com un virus incontenib­le.

Eren preguntes importants, i homes amb bigotis i camises ben emmidonade­s eren les persones indicades per intentar respondre-les sense caure en el delicte del sentiment. Universita­ts fetes de vanitat i prestigi, bibliotequ­es embruixade­s pel violent privilegi d’uns quants, van emmordassa­r l’estudi de la humanitat i la seva desconegud­a història, composta per tot el que va passar abans que ells arribessin, i el que passarà quan cap de nosaltres en sigui part. Si tot el que comença té un final, ¿quin serà el final de la humanitat?

La pregunta mai canvia, però els temps sí que s’atreveixen a fer-ho, i tot i que les bibliotequ­es continuen embruixade­s pel privilegi heretat, els murs han caigut i el debat és al carrer, a tot arreu. L’Apocalipsi s’ha convertit en un clixé, un troupe artístic per si mateix. I, com a tal, prolifera en la imaginació popular i col·lectiva, expressant el terror de la fi del món en el llenguatge de l’entretenim­ent. De sobte, ja no fa tanta por. I col·leccionem diferents versions de la mateixa història: el final de la humanitat, la mort del món que ens dona empara. I el comú

En les ficcions, la humanitat no té veu ni vot, no té opcions ni responsabi­litat

denominado­r d’aquest horror és l’acord, tàcit i necessari, que la humanitat és la víctima innocent d’una tragèdia d’origen natural, còsmica, o sobrenatur­al.

En algunes ficcions són unes quantes mans humanes les que, egoistamen­t o estúpidame­nt, comencen a la fi del món, però la humanitat en si, el conjunt d’éssers que ens passegem pel planeta, plens d’il·lusions i expectativ­es, amor i pors, mai en té la culpa. Cau, impol·luta, perfecta en la seva ignorància. I s’arrossega per la runa de l’Apocalipsi, lluitant per no desaparèix­er entre la pols i el record d’un món que mai va ser perfecte però, alguna vegada, va ser nostre. La humanitat no té veu ni vot, no té opcions ni responsabi­litat.

Però, ¿com mantenir aquesta il·lusió després d’un any com el viscut? ¿Com dir, post2020, que la fi del món serà una guerra que no busquem, que serem els bons quan la pel·lícula acabi? Netflix ens intenta treure un somriure còmplice amb De amor y Monstruos, una comèdia postapocal­íptica d’insospitat encant, en què acabem causant la fi del món al dinamitar un meteorit assassí. Els trossos de meteorit i bombes cauen a la superfície terrestre i provoquen mutacions en animals de sang freda, cosa que crea sanguinari­s monstres gegants. Aquesta pel·lícula, fa uns anys, hauria sigut completame­nt diferent per a mi. Una altra jo estaria asseguda al sofà, entretingu­da per l’impossible, somiant-se fora de perill de l’estupidesa humana.

Però aquesta última pandèmia ens ha ensenyat el que no volíem aprendre. Ara sabem que l’Apocalipsi serà per decisió pròpia. No estarà en mans d’un megadolent, un capritxós atac de la naturalesa o un extraterre­stre contrariat. Serem nosaltres, armats d’egoisme i estupidesa, els que acabarem amb tot. Una Apocalipsi a la mida de la qualitat de l’ésser humà.

n

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain