El Periódico - Català

Els minipantal­ons per a l’home arrasaran

¡Com més curts, millor! «Els homes volen sentir la carícia tàctil del vent a la pell», prediu un acadèmic de la Universita­t de Westminste­r. Els quàdriceps són els nous bíceps per a famosos com Harry Styles o Paul Mescal, que han recuperat l’estil dels set

- LAURA ESTIRADO

¡S’ha acabat! Per fi la moda ha donat una puntada de peu a les bermudes genolleres i als calçons XXL tipus raper que no afavorien ni la canya d’un superheroi de Marvel. Bufen nous temps per a les cames virils i ara el que es porta, i que serà supertendè­ncia aquest estiu 2021, és lluir-les com més centímetre­s millor. Els pantalons curts, curtíssims, els

microshort­s que van regnar als 70 i 80, tornen amb força. «Els homes volen sentir la carícia tàctil del vent a la pell». No ho diu Anne Wintour a Vogue, sinó que ho defensa des de la seva càtedra un acadèmic de la Universita­t de Westminste­r. La secció de moda de The Guardian s’ha fet ressò de les prediccion­s del tal Andrew Groves, aleshores director de l’Arxiu de Moda Masculina del centre públic de Londres. Segons l’expert, «els homes estan exposant les cames al carrer com a reacció a l’estricta vigilància a què hem estat sotmesos l’últim any». Una altra vegada la Covid és, encara que sense voler-ho, al darrere d’una nova regla fashion.

Les últimes fotografie­s d’actors famosos amb pantalons minúsculs, gairebé per l’engonal, han aixecat la llebre del que s’acosta quan el termòmetre comenci a pujar. Fa una setmana, l’actor californià de This is us (Prime) Milo Ventimigli­a va ser fotografia­t amb un parell de shorts diminuts. Els seus fans van començar a bavejar i van convertir en tendència l’actor, obrint el meló del debat sobre quanta cama es considera apropiat mostrar fora de gimnasos i sorrals. Poc abans, també havien sigut caçats altres actors, com el jove irlandès de

Normal people (Prime) Paul Mescal o el cantant i trendsette­r Harry Styles, que l’estiu passat va fer furor corrent per Itàlia amb una peça minúscula. Orlando Bloom també sol triar aquesta classe de pantalons en el seu dia a dia, fins i tot quan va de compres.

MÉS

El cert és que les cerques de pantalons curts –de menys de 13 centímetre­s– han augmentat a Google. Fins i tot a TikTok, sota el hashtag #5inchseam, els seus més de 28 milions d’usuaris es reuneixen per expressar el seu amor pels minipantal­ons (compte, recordem que d’aquesta xarxa social en surten moltes de les tendències que veiem al carrer). També explica la revista GQ que als grans magatzems de luxe nord-americans Nordstrom el model Baggies de Patagonia, un banyador que els clients també utilitzen com a pantalons curts, és un dels seus articles més venuts, i amb prou feines arriba als citats 13 centímetre­s.

I és que ¡els quàdriceps són els nou bíceps! Ja ho va anunciar el 2018 l’expert en moda Justin Berkowitz a la revista Business of Fashion. Segons l’analista, si bé durant molt de temps el món de la moda es va centrar en uns músculs ben definits als braços com a part del físic masculí ideal, això ja ha canviat. Ara es tendeix més a una camisa de màniga llarga a l’estiu (amb el braç cobert), i els homes busquen l’equilibri pelltela

El món de la moda avisa d’un auge posterior a la Covid, uns ‘bojos anys 20’

deixant veure més centímetre­s de cama. Amb la fi de la pandèmia i la recuperaci­ó de l’economia que diuen que la succeirà (The Economist ha predit que està en camí «un nou període de dinamisme econòmic» mentre el professor Paul Krugman ha anunciat al New York Times que «les coses milloraran»), el consumidor experiment­arà uns nous bojos anys 20, asseguren els experts en moda. Segons les seves prediccion­s, després de la crisi sanitària buscarem formes de reconnecta­rnos socialment a través de la roba, els cabells i el maquillatg­e; seran part de la teràpia.

Molts han establert paral·lelismes entre l’actual pandèmia de Covid i la de fa un segle. Després d’haver passat l’anomenada grip espanyola del 1918 i la Primera Guerra Mundial, hi va haver una dècada de recuperaci­ó econòmica, més llibertat i auge creatiu.

Durant els anys 20 la moda va reflectir aquella societat que glorificav­a l’hedonisme i el desig de lluir sempre jove. Ara passa el mateix, després del tancament hi ha un nou sentit de llibertat, del que és subversiu, els vells cànons ja no serveixen i s’amplia la mirada sobre com s’ha de vestir per a cada ocasió. Pots anar a l’oficina amb la roba del gimnàs sense que et mirin malament. És l’adveniment de l’estil Athleisure (la barreja del que és fashion amb el que és còmode) i, per descomptat, el regnat de les vambes esportives com la tendència de moda més gran del segle XXI.

Als 60, 70 i 80 del segle passat, com més curta era la peça, més mascle alfa

El 2017, a més, una pel·lícula es va convertir en el nou referent del guarda-roba masculí ideal per a l’estiu. A Call me by your name, l’oscaritzad­a pel·lícula de Luca Guadagnino, basada en la novel·la homònima d’André Aciman, els minishorts d’home van tornar a recuperar el protagonis­me que van tenir als anys 60, 70 i 80, gràcies al seu commovedor relat d’iniciació sentimenta­l increïblem­ent sensual que protagonit­za un noi anomenat Elio (Timothée Chalamet), que s’enamora d’un home més gran, Oliver (Armie Hammer), durant un llarg i càlid estiu en què jeuen ajaguts a la piscina o sestejant a l’herba veient passar els núvols.

L’any següent, Gucci, Prada, Dior Homme i Dries van Noten ja van incorporar a les seves col·leccions les seves pròpies versions dels pantalons curts que a la pel·lícula Oliver combina amb folgades camises tipus Oxford de reminiscèn­cia Balenciaga. I aquest any tornen a repetir.

«L’exhibició de la cama, des del turmell fins a l’entrecuix, ha sigut en la història recent de la moda gairebé en la seva totalitat de domini exclusiu de la roba femenina. Per això ara sembla molt radical veure els homes mostrant aquestes proporcion­s», considera l’abans citat professor de la Universita­t de Westminste­r Andrew Groves. Per a l’estudiós, la gràcia del revival dels pantalons extracurts és «que transgrede­ix les normes masculines de la vestimenta, i vira gairebé a una forma de travestism­e». Per alguns, aquest component subversiu pot ser un al·licient per posar-se’ls més.

No obstant, per molt que pugui sorprendre, no és la primera vegada en la història que els minishorts estan de moda. Ja ho van estar en les dècades dels 60, 70 i 80 del segle passat, quan com més curta era la peça més mascle alfa era el que la portava. Només hem de recordar els quàdriceps tornejats i bronzejats d’ídols del moment com van ser Steve McQueen, John F. Kennedy, el James Bond de Sean Connery, John Travolta o el Tom Selleck de la sèrie Magnum, P. I. Avui tornarien a ser tendència.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain