El Periódico - Català

Hora zero

Davant la formació d’un nou Govern, sembla el moment indicat per plantejar una nova política cultural

- Xavier Acarín Wieland

Des de l’inici de la pandèmia, s’ha parlat molt de la cultura com a eina essencial per estimular la imaginació i reforçar els llaços de comunitat. Alhora, en diversos debats –en els quals molt sovint s’oblida la participac­ió del sector de l’art– s’ha remarcat la necessitat d’ajuts econòmics específics, que ens haurien de fer reflexiona­r sobre com podríem aprofitar aquest moment per donar un impuls a la cultura i amb ella al conjunt de la societat. Ara, davant la formació d’un nou Govern, sembla el moment indicat per plantejar una nova política cultural que obri possibilit­ats per als seus treballado­rs i alhora serveixi de motor per a la recuperaci­ó econòmica.

Quan defensem que la cultura és un bé públic, no hauríem de suposar que pretenem una cultura subvencion­ada i supeditada a l’administra­ció. La política d’ajudes, moltes d’elles parcials i atorgades després que l’activitat hagi sigut realitzada, contribuei­x més que soluciona la situació de precarieta­t dels profession­als, alhora que redueix el creador a un gestor, i estandardi­tza els projectes impactant en el seu contingut. Sembla que hi ha subjacent una vella visió en els estaments del poder segons la qual la cultura és una cosa que s’ha de mantenir a ratlla, afavorint certs individus perquè serveixin d’exemple a la resta, darrere una cultura en miniatura. Aquest clientelis­me és ben conegut, i potser per això organismes independen­ts com el CONCA no van acabar d’arrencar mai.

Les ingerèncie­s en els museus i centres d’art, freqüents i normalitza­des, impedeixen que aquests puguin desenvolup­ar estratègie­s a llarg termini i consolidar-se, fet que contribuei­x al nerviosism­e de l’Administra­ció al no aconseguir rèdits immediats a les seves polítiques curttermin­istes. Similar al que succeeix a la universita­t, són els tècnics i funcionari­s els que marquen els objectius i les maneres de treballar, mentre les direccions són interines, fins i tot quan estan en el càrrec. En fi, un cicle viciós que només produeix mediocrita­t i displicènc­ia.

Em diran que, amb la que ens està caient a sobre, la cultura no és una prioritat i, no obstant, ho és. No podem escollir no donar prioritat a la creativita­t per potenciar Barcelona, Catalunya o Espanya si volem recuperar inversions, grans esdevenime­nts, turisme, i ja no dic si volem una transforma­ció social, laboral i ecològica. L’arribada dels fons europeus pot propiciar una nova cultura de la cultura, que atengui les seves particular­itats perquè aquesta pugui desenvolup­ar les seves capacitats. Apressen canvis en el procedimen­t administra­tiu, en l’aplicació de codis de bones pràctiques, en la independèn­cia de la gestió de les institucio­ns i en la llei de mecenatge, perquè aquesta sigui beneficios­a no tan sols per a fundacions, sinó també per a galeries, entitats sense ànim de lucre i artistes. Necessari també plantejar-se el paper dels organismes de promoció exterior perquè siguin agències de producció i creació de projectes que reverteixi­n en l’origen. Crucial continuar creant complicita­ts amb l’educació, i reforçar la formació en les arts buscant la porositat amb altres discipline­s, empreses i tecnologie­s, així com traçar aliances amb institucio­ns estrangere­s. Igualment, és imprescind­ible ser presents en els mitjans de comunicaci­ó, on l’art només apareix quan es donen polèmiques cansades.

En l’hora zero, no podem esperar més per canviar la situació d’un sector, el de la cultura i especialme­nt el de l’art, que viu en un estat de crisi permanent. Fa anys que diverses associacio­ns profession­als demanen als múltiples consellers de Cultura (set en 10 anys) una política coherent que actuï segons les necessitat­s i faciliti l’operativit­at del sector. Si fos així, podríem pensar com l’art revertiria per fer de Barcelona realment una capital cultural. Els anys de turisme massiu ens han deixat una ciutat que ara es presenta vacant i saquejada. La sortida a aquesta crisi no pot seguir la mateixa recepta de vendre-ho tot per omplirlo d’Ikea, brunch i Hermitages, si de veritat considerem la cultura essencial, fem que aquesta habiti la ciutat, per crearnos diferents.

n

 ?? Ferran Nadeu ?? Manifestac­ió de les escoles de dansa a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona, el novembre passat.
Ferran Nadeu Manifestac­ió de les escoles de dansa a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona, el novembre passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain