El Periódico - Català

Europa avala l’ús de la vacuna de Janssen, malgrat els trombes

Considera que els beneficis que aporta el sèrum monodosi, igual com el d’AstraZenec­a, són més grans que els riscos causats pels efectes secundaris de la Covid-19.

- SILVIA MARTINEZ EL PERIÓDICO

Malgrat els vuit casos de trombes inusuals vinculats a la vacuna de Janssen, l’Agència Europea del Medicament (EMA en les seves sigles en anglès) considera que els beneficis del sèrum monodosi desenvolup­at per la farmacèuti­ca

Una proteïna denominada factor plaquetari 4 o FP4 pot ser darrere dels trombes que 16 persones a Alemanya, Àustria i Noruega van desenvolup­ar després de ser vacunades amb la fórmula d’AstraZenec­a, segons sostenen dos nord-americana, el mateix que en el cas de la fórmula d’AstraZenec­a, són més grans que el risc que comporten els efectes secundaris de la Covid-19. És la principal conclusió de la investigac­ió realitzada per l’EMA sobre la seguretat del medicament, l’administra­ció del qual va quedar suspesa fa dues setmanes, cosa que l’ha portat a avalar la seva utilitzaci­ó. estudis publicats a la revista nordameric­ana The New England Journal of Medicine.

El primer analitza el cas d’11 pacients vacunats a Alemanya i Àustria, nou dels quals eren dones, amb una edat mitjana de 36 anys (rang, 22 a 49). Entre cinc i 16 dies després de vacunar-se, els pacients van presentar un o més successos trombòtics, amb

Aquest anunci ha portat Janssen a aixecar la suspensió d’administra­r a Europa la seva vacuna, segons va anunciar ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant una compareixe­nça a la Comissió de Sanitat del Senat.

El comitè d’avaluació de riscos de farmacovig­ilància de l’EMA (PRAC) va posar en marxa la investigac­ió fa dues setmanes arran de la decisió de l’excepció d’un pacient, que va tenir una hemorràgia intracrani­al mortal.

Dels pacients amb un o més episodis trombòtics, nou van tenir trombosi venosa cerebral, tres trombosi venosa esplàncnic­a (al fetge), tres embòlia pulmonar i quatre altres classes de trombosi; de tots ells, sis van morir i cinc tenien coagulació intravascu­lar disseminad­a. les autoritats nord-americanes de recomanar la suspensió de l’administra­ció de la vacuna i la decisió de Johnson&Johnson d’ajornar les entregues, arran de sis casos de coagulació sanguínia venosa (CVST) en individus que van rebre la vacuna als Estats Units. En aquest país, el 13 d’abril, havien sigut immunitzad­es amb la vacuna de Janssen més de set milions de persones.

Tot i que les trombosis van afectar diferents òrgans, tots els pacients tenien anticossos contra la proteïna FP4 i dèficit de plaquetes a la sang.

L’estudi, finançat per la Fundació Alemanya d’Investigac­ió, conclou que la vacunació amb el sèrum d’AstraZenec­a «pot donar lloc al desenvolup­ament poc freqüent de trombosi immunitàri­a mediada per anticossos activadors de plaquetes contra FP4».

El segon estudi va analitzar la situació de quatre dones i un home a Noruega, tots ells treballado­rs sanitaris d’entre 32 i 54 anys, que van desenvolup­ar símptomes entre el setè i el desè dia després de rebre la primera dosi de la vacuna.

La conclusió, feta pública ahir, assenyala que d’ara endavant serà necessari incloure en la informació del producte desenvolup­at pel laboratori Janssen una advertènci­a sobre possibles coàguls sanguinis inusuals amb plaquetes baixes en sang. Segons el PRAC aquests s’haurien d’incloure com a efectes secundaris molt rars sobre els quals profession­als sanitaris i pacients han de ser conscients. En tot cas, per a l’EMA, la conclusió és que els beneficis de la vacuna segueixen superant els riscos entre les persones que la reben i que és «altament efectiva» per prevenir la infecció causada per la Covid. «La combinació notificada de coàguls sanguinis i plaquetes baixes en sang és molt rara, i els beneficis generals de la vacuna de Janssen en la prevenció de la Covid superen els riscos d’efectes secundaris», assenyala el dictamen. Per arribar a aquesta conclusió, el PRAC ha analitzat totes les proves disponible­s, inclosos els vuit casos dels Estats Units, uns dels quals va tenir un desenllaç fatal. Fins al moment no s’han identifica­t casos a la Unió Europea, tot i que segons la directora executiva de l’agència, Emer Cooke, se n’han administra­t molt poques [dosi]».

El dictamen de l’EMA suposa un reconeixem­ent per administra­r la quarta vacuna autoritzad­a pel regulador europeu –l’11 de març passat– després de les de BioNTech/Pfizer, Moderna i AstraZenec­a. En aquest segon trimestre de l’any se n’esperen 55 milions. «L’avaluació proporcion­a a les autoritats sanitàries responsabl­es de les campanyes de vacunació informació important perquè prenguin decisions basades en la situació nacional», va remarcar Cooke.

nTots van desenvolup­ar trombes en llocs no habituals: un va presentar trombocito­pènia greu, i quatre van tenir una hemorràgia cerebral important (tres van morir).

Com en l’estudi anterior, tots ells tenien alts nivells d’anticossos contra la proteïna FP4 de les plaquetes, una reacció induïda per la vacuna.

No obstant, l’estudi –de la Universita­t d’Oslo– apunta que ja que els cinc casos es van registrar entre més de 130.000 persones vacunades, es tracta d’una reacció poc freqüent.

Els dos estudis analitzen les reaccions de la vacuna d’AstraZenec­a, per la qual cosa, de moment, es desconeix si en el cas de la de Janssen els trombes detectats tenen el mateix origen.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain