El Periódico - Català

El sèrum de Janssen podria arribar avui mateix

-

Després de l’aval de l’Agència Europea del Medicament a la vacuna de Janssen, que es començarà a repartir avui a les comunitats autònomes, la Comissió de Salut Pública va rebutjar ahir espaiar l’administra­ció de les segones dosis dels sèrums de Pfizer i Moderna, tal com havien sol·licitat les comunitats de Madrid, Catalunya i Andalusia.

uLa comissió va acordar continuar amb les injeccions tal com marca cada farmacèuti­ca, amb la qual cosa es descarta espaiar els temps per immunitzar un més gran nombre de persones. La comissió va rebutjar, per tant, la proposta de retardar sis i vuit setmanes, respectiva­ment, la segona punxada de Pfizer i Moderna

ua persones de menys de 79 anys, una opció que sí que manegen Itàlia, França, Alemanya i el Regne Unit.

Així les coses, el Consell Interterri­torial de Sanitat ratificarà avui que les segones dosis s’administra­ran als 21 dies en el cas de Pfizer i als 28 per a Moderna. En el cas d’AstraZenec­a, són 12 setmanes i continua sense determinar-se què es farà amb les persones de menys de 60 anys que han rebut la primera dosi d’aquest sèrum.

uEspanya té emmagatzem­ats en aquests moments al voltant de 146.000 vials de Janssen, arribats la setmana passada. Al llarg del mes d’abril n’arribaran fins a 300.000.

uen roda de premsa. Fa setmanes que Catalunya demana espaiar més les dosis de les vacunes per tenir més població protegida, una estratègia que segueixen més països, com el Canadà i el Regne Unit, que les espaien 12 mesos. A Europa, Dinamarca, Alemanya, França i Itàlia estableixe­n sis setmanes entre primeres i segones dosis. A Espanya ho demanen Catalunya, Madrid i Andalusia.

Però la Comissió de Salut Pública d’Espanya va acordar continuar administra­nt les segones dosis de les vacunes contra la Covid-19 tal com marca cada farmacèuti­ca, amb la qual cosa descarta espaiar els temps per immunitzar més persones. La decisió ha de ser ratificada demà pel Consell Interterri­torial, però Argimon va qualificar aquesta informació d’una «mala notícia». «Al Regne Unit, que al Nadal, gener i febrer estaven que no

A Catalunya, en aquests moments, el 23,9% de la població més gran de 16 anys té una dosi de la vacuna i un 7,9% té les dues. En la població total aquests percentatg­es són de 20,4% i de 6,5% respectiva­ment. La Conselleri­a de Salut tenia pensat rebre, via el Ministeri de Sanitat, unes 24.000 dosis de la vacuna de Janssen, entrega que de moment està «paralitzad­a», com va recordar la subdirecto­ra general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. Però, en tot cas, la incorporac­ió de Janssen després de l’aval de l’Agència Europa de Medicament­s (EMA), podria millorar ben aviat l’estratègia de vacunació dels diferents països.

«L’Agència Europa de Medicament­s ha dit de Janssen una cosa semblant al que va dir d’AstraZenec­a. [Els casos de trombes] Són efectes adversos molt rars, d’un per un milió. Els mateixos que amb AstraZenec­a. S’han donat només en persones vacunades per sota dels 60 anys i majoritàri­ament en dones», va explicar Argimon.

Per la seva banda, Cabezas va ressaltar que s’estima que, a partir de la setmana que ve, les persones amb les dues dosis de la vacuna a Catalunya ja seran més que els contagiats per Covid-19 des dels inicis de la pandèmia. Des de març del 2020 i fins aquest dimarts s’havien infectat amb el virus un total de 631.149 catalans. I Salut ha posat ja 1.584.235 primeres dosis i 503.501 segones dosis.

Preguntat sobre el possible aixecament del tancament comarcal (tot apunta que el Govern ho anunciarà demà), Argimon va demanar esperar que les actuals dades epidemiolò­giques s’estabilitz­in. No hi ha «res decidit», va precisar. «Cal anar recuperant els drets i llibertats», va opinar l’epidemiòle­g en relació amb el toc de queda.

Els indicadors de l’epidèmia a Catalunya van en descens i Argimon calcula que l’índex de reproducci­ó (Rt) s’estabilitz­arà «en els pròxims tres, quatre o cinc dies».

Els indicadors de la pandèmia van en descens i l’Rt s’estabilitz­arà en pocs dies

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain