El Periódico - Català

Cop a una macroxarxa xinesa de cultiu de marihuana

Els Mossos i la Policia Nacional desarticul­en una màfia que cultivava 40.000 plantes i havia acumulat més de 6 milions d’euros

- J. G. ALBALAT GUILLEM SÁNCHEZ

Terrorífic i cruel. Un silenci intens va inundar ahir l’Audiència de Barcelona. Un silenci trencat per les preguntes de la fiscal i la veu de Juan Francisco López Ortiz, acusat d’assassinar la Laia, una nena de 13 anys, el 4 de juny del 2018 a Vilanova i la Geltrú quan baixava de casa dels seus avis per trobar-se amb el seu pare al carrer. «Estava la porta oberta. La tanco. Vaig pensar que havia entrat algú, un lladre. La droga no em deixava actuar normal. No puc controlar la ment. Vaig a la cuina i agafo dos ganivets. Sento sorolls a la meva habitació i hi vaig. Em surt el cor del pit. Obro la porta i veig una ombra; després em van dir que era una nena», va explicar el processat al jurat.

El seu relat va ser estremidor. «¿Per què hi ha d’haver algú a l’habitació? Crec que em cauen els ganivets i tinc por. Agafo del coll aquesta persona i mantinc una lluita horrible. Jo veia ombres. No tenia forces. Estava esgotat. M’estava defensant d’algú que hi havia a casa meva. No sabia qui era. Em vaig quedar a sobre d’aquesta persona. A terra. Vaig estar molta estona estirat. Estava totalment paralitzat i tenia por», va recordar López. Durant tot el dia havia consumit cinc grams de cocaïna i havia pres diverses cerveses.

Quan es va adonar que hi havia sang a l’habitació, ho va guardar tot a l’armari, fins i tot el cos de la menor que, al final, va aparèixer sota d’un matalàs. «No volia veure-ho. Hi havia sang. Només volia trucar al meu pare perquè m’ajudés, però no tenia saldo i no recordava el seu telèfon per trucar-li pel fix. Estava nerviós i em vaig dutxar».

Després, va ficar en unes bosses la roba que havia utilitzat per netejar la sang, va sortir al carrer i les va tirar. Al tornar va obrir l’armari: «Era dantesc». ¿Quan es va assabentar que era una nena?», va interrogar la fiscal María José del Río. «Quan em van detenir i la policia em va preguntar què havia fet a la nena», va contestar l’acusat, que, quan va arribar la policia, li va dir que ell no ho havia fet. No obstant, sí que sabia, «que havia passat una cosa horrible». «Però jo pensava que era innocent. No entenia res del que havia passat. Només pensava que el meu pare no em trobés col·locat».

La Laia va ser acoltellad­a i trobada amb un collaret caní al coll i un bolígraf a la tràquea («vaig intentar treure-li», va detallar l’acusat). López va justificar la seva reacció aquell dia en què era un consumidor habitual de cocaïna i que havia begut diverses cerveses. Va relatar a més que havia rebut una trucada d’un familiar dient-li que desconnect­arien la seva mare, greument malalta.

L’homicida admet que va agafar de la cuina dos ganivets i que va subjectar la víctima pel coll

Cap símptoma de drogoaddic­ció

Després de rebre la notícia, segons les seves paraules, va començar a consumir droga. «L’única que em donava carinyo i amor era la meva mare», va insistir. No obstant, els forenses, durant el judici, van assegurar que aquell 4 de juliol l’acusat no presentava símptomes de drogoaddic­ció.

«Sempre he ocultat la meva addicció a les drogues [...] fins que no em quedo sense diners no paro i quan no tinc diners en busco més», va admetre. «Estava destrossat pel que li passava a la meva mare. Sense ganes de viure i només amb ganes de drogarme», va remarcar. La fiscalia demana per a López presó permanent revisable per assassinat i 10 anys de presó per agressió sexual, un delicte que l’acusat nega.

nAmb l’Operació Breda ha aflorat l’arrelament del crim organitzat d’origen xinès en el gran negoci de la marihuana a Espanya. El desembarca­ment xinès en el trànsit de cànnabis –del qual ja constaven alguns precedents– també ha sigut per la porta gran: aquesta màfia disposava de 13 naus –11 a Catalunya i dos a Astúries– que funcionave­n «com a fàbriques» i que han generat més de sis milions d’euros, va explicar ahir l’inspector Antoni Salleras, responsabl­e de l’Àrea de Crim Organitzat dels Mossos d’Esquadra.

Les dades són les d’una gran factoria de qualsevol altre producte: entre les 13 naus cultivaven 40.000 plantes que es trobaven en diferents estats de floriment. Un cultiu parcel·lat per disposar de manera permanent de droga. En la intervenci­ó policial s’han intervingu­t 600 quilograms de cabdells ja secs i embossats, a punt per a la venda al mercat negre, ha exemplific­at l’inspector Juan Pablo Iglesias, del Cos Nacional de Policia.

La màfia desarticul­ada estava integrada per la unió de dues famílies, totes dues procedents de

L’entramat funcionava com una cooperativ­a i regentava 11 naus a tot Catalunya

la regió xinesa de Fujian i també totes dues amb antecedent­s per traslladar il·legalment persones a Espanya per explotar-les laboralmen­t. L’entramat que havien dissenyat funcionava com una «cooperativ­a», una fórmula de finançamen­t «nova», segons Salleras, que torna a deixar clar que per invertir en cànnabis sobren els socis.

Posar en funcioname­nt una nau industrial costava uns 100.000 euros que aportaven cinc socis diferents. Els capitalist­es recuperave­n la inversió al cap de pocs mesos. Els treballado­rs –que en alguns casos vivien a la mateixa fàbrica– cobraven part dels dividends. S’estima que en un any i mig l’organitzac­ió ha fet més de sis milions d’euros.

Al capdavant de l’entramat hi havia dos homes que representa­ven cadascuna de les dues famílies vinculades per traficar. Tenien una gran mobilitat, possibleme­nt per burlar-se de la policia, i portaven un tren de vida auster per no cridar l’atenció. Trobar-los i acreditar que eren els qui movien l’engranatge ha sigut complicat. No només per la seva austeritat, sinó també perquè la pandèmia ha estès l’ús d’una mascareta que ha entorpit molt la tasca dels investigad­ors de reconèixer cada sospitós durant els seguiments. «Hem dedicat el doble de temps per culpa de les mascaretes», va admetre Salleras.

L’estructura xinesa mantenia contactes amb màfies poloneses i albaneses a qui subministr­ava droga. Tot i que el gruix dels diners que obtenien els aconseguie­n venent marihuana en paquets que enviava per correu postal, a través d’empreses legals. La policia ha observat centenars d’enviaments que rondaven entre els 10 i els 30 quilograms de cabdells envasats al buit a Alemanya, Itàlia, França, Holanda i Portugal.

Un total de 65 membres dels dos clans han sigut arrestats i la meitat han ingressat preventiva­ment a la presó per delictes de pertinença a organitzac­ió criminal, tràfic de drogues, blanqueig de capitals, falsedat documental o falsejamen­t d’identitat.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain