El Periódico - Català

Millores a la xarxa elèctrica de BCN per la pressió veïnal

Després d’un hivern de talls de llum i de protestes a diversos barris de la capital catalana, l’ajuntament i Endesa presenten un pla d’inversions de 43,2 milions.

- HELENA LÓPEZ

L’últim diumenge de desembre va caure la gota que va fer vessar el vas. Després de talls de llum intermiten­ts gairebé diaris des de finals de novembre, els veïns de Torre Baró van dir prou. Aquest barri de muntanya petit, de classes populars, aïllat i envellit, es va plantar en el més cru d’un hivern fred i pandèmic. Van sortir al carrer en plena nit enmig de l’enèsim tall de llum i van baixar a protestar al transforma­dor. Van repetir la mateixa acció durant dies, fins a aconseguir un compromís tant de l’Ajuntament de Barcelona com de la companyia elèctrica. Un compromís que va començar a materialit­zar-se el passat dia 12 amb l’inici de les obres de soterramen­t del cable elèctric a la part alta del barri; treballs que s’allargaran fins al 30 d’agost i que formen part del paquet de mesures en les quals Endesa preveu invertir aquest any 43,2 milions d’euros a la ciutat, segons van anunciar ahir el consistori i la companyia.

El jove José Martínez Vicario, fill de Torre Baró i una de les persones més actives durant les mobilitzac­ions per denunciar els talls de llum, celebra les primeres mesures, que recorda que arriben després de les protestes ciutadanes i després d’anys d’una xarxa «absolutame­nt obsoleta». «És la primera vegada en la història del barri que l’ajuntament respon amb tanta rapidesa. Ens hem sentit escoltats, i ara no callarem fins que se solucioni el problema de soca-rel. Lluitarem fins al final perquè treguin tots els pals de fusta i canviïn el transforma­dor», prosseguei­x Martínez Vicario, que admet que li va saber greu assabentar-se de la roda de premsa de l’Ajuntament de Barcelona per explicar els acords amb Endesa pels mitjans de comunicaci­ó. Un dels punts d’inflexió en aquesta lluita va ser el testimoni de la Carmen, mare del José, que el 9 de gener assegurava a aquest diari que dormia amb el llum encès per por que hi hagués una apagada i no assabentar-se’n. Respira gràcies a un aparell connectat a la llum.

 ?? Ricard Cugat ?? Treballs de millora de la xarxa elèctrica a Torre Baró, ahir.
Ricard Cugat Treballs de millora de la xarxa elèctrica a Torre Baró, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain