El Periódico - Català

Tres mesos des de les cartes de Colau

-

Dels 43,2 milions d’inversió anunciats per Endesa i l’ajuntament, 27,4 correspone­n a una inversió específica per a aquest any i 15,8 a mantenimen­t ordinari, segons assenyalen en un comunicat conjunt en el qual destaquen l’augment del 30% en la inversió. Aquestes xifres són el resultat d’una taula de coordinaci­ó creada a finals de gener, després de les protestes tant a Torre Baró com a Trinitat Nova i el Raval, per citar només barris de Barcelona, en la qual es van abordar les diferents problemàti­ques que es van produir aquest hivern en el servei (gèlides jornades en què, a més, el preu de la llum va batre rècords).

Companyia i municipi expliquen també que estan realitzant un estudi de la xarxa de baixa tensió «per saber on fa falta actuar per reforçar i ampliar les instal·lacions, amb la voluntat d’assegurar la no reincidènc­ia». Al barri del Raval, un dels més afectats i mobilitzat­s, s’està treballant aquests dies als voltants del carrer de Sant Antoni Abat, zona zero dels talls.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, va recordar que encara estan pendents que la Generalita­t,

Després de dies –i sobretot nits– de talls en plena onada de fred, i les queixes veïnals que això va comportar, el passat l’alcaldessa i presidenta de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona, Ada Colau, va enviar una carta al president d’Endesa, Juan Sánchez CaleroGuil­arte, en la qual li advertia que la situació resultava insostenib­le i requeria una resposta urgent per part de la companyia. Colau també va enviar sengles cartes al conseller d’Empresa i Coneixemen­t, Ramon Tremosa, i la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

uDesprés de fer-se pública la carta i continuar els talls en el subministr­ament, Endesa i l’Ajuntament

ude Barcelona van anunciar el

la creació d’una taula de treball per millorar la coordinaci­ó per donar respostes concretes a les necessitat­s del veïnat.

Gairebé tres mesos després, van presentar ahir un Pla de Ciutat, fruit de la feina realitzada per l’esmentada taula de coordinaci­ó.

uLa companyia posarà atenció, segons el pla aprovat, a tota la xarxa de baixa tensió de la capital catalana per evitar nous episodis de falta de subministr­ament. Així, està prevista una inversió de

en la xarxa de baixa tensió amb la intervenci­ó en 164 punts dels barris de Barcelona.

uque té les competènci­es en l’assumpte, finalitzi i els entregui l’expedient informatiu per saber el nombre exacte de veïns afectats pels talls de llum durant aquest hivern, no només a la capital catalana, sinó en diversos municipis de la comunitat. De fet, les afectacion­s més importants es van concentrar aquest hivern, com anys enrere, en barris molt vulnerable­s com Sant Roc, a Badalona, o la Font de la Pólvora, a Girona. També a Montcada, al barri de Can Sant Joan.

A Barcelona, les afectacion­s es van focalitzar en 32 punts de sis barris, segons Badia. Barris en els quals ara s’estan concentran­t les primeres actuacions. «La creació de la taula amb Endesa després que l’alcaldessa exigís respostes arran dels talls denunciats per diversos barris de la ciutat ha permès no només incrementa­r les inversions, sinó redirigir-les cap als barris més afectats», va dir traient pit Badia.

El Pla de Ciutat presentat també incideix en l’increment de la digitalitz­ació de la xarxa per «avançar-se a preparar les infraestru­ctures per fer front als nous reptes i als futurs usos energètics». «S’instal·laran més de mil sensors per poder actuar en remot, cosa que farà que es redueixi el temps d’espera per resoldre cada avaria», afegeix el regidor, qui també celebra que les actuacions en la baixa i mitjana tensió faran que la xarxa tingui més capacitat per fer front als pics de consum que es produeixen tant a l’hivern, amb el fred i les estufes, com a l’estiu, amb la calor i els ventilador­s.

Més enllà de les inversions presentade­s, el combatiu veïnat del Raval, que les jutja insuficien­ts, posa un altre tema sobre la taula: la deficiènci­a energètica de moltes de les vivendes del barri. «Tenint en compte el marc socioeconò­mic i que almenys el 75% de les vivendes del Raval són anteriors a 1940, falten polítiques per realitzar obres i condiciona­r bé les llars», recorden des d’Acció Raval.

Es destinen 27,4 milions a inversió durant aquest any i 15,8 a mantenimen­t «És la primera vegada que es respon tan ràpid», valora un veí de Torre Baró

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain