El Periódico - Català

Catalunya flexibilit­zarà algunes restriccio­ns a partir de dilluns

La Generalita­t es planteja aixecar el tancament comarcal per la millora de les dades epidemiolò­giques L’EMA avala la vacuna de Janssen malgrat confirmar el seu vincle amb casos de trombes

- SARA LEDO

Després de 13 mesos de crisi turística provocada per la pandèmia del coronaviru­s, la llum al final del túnel encara es divisa de forma confusa per al sector. I com si fos un déjà vu dels fets de l’any passat al finalitzar el confinamen­t, les previsions per a aquest estiu tornen a encomanar-se a la demanda nacional. El lobby turístic Exceltur, que agrupa gegants com Meliá, Renfe o Iberia, preveu en el millor escenari una temporada estival amb una recuperaci­ó «potent» de turistes espanyols (només un 10% inferior a la del 2019) i parcial d’estrangers (un 51% inferior a la del 2019) que portaria el sector a recuperar el 66% de la seva activitat de l’any previ a la pandèmia.

Unes previsions que parteixen de la premissa d’una reactivaci­ó dels viatges del turista nacional a partir del 10 de maig, després de finalitzar l’estat d’alarma, seguida d’una gradual recuperaci­ó de la demanda estrangera a partir del mes de juliol. Però que estan subjectes a molts condiciona­nts, com que no es produeixin restriccio­ns perimetral­s entre comunitats, que s’efectuï la vacunació prevista o que el Certificat Verd que promou la Unió Europea faciliti la mobilitat cap a Espanya per augmentar la confiança dels viatgers dels principals països emissors (Regne Unit, Alemanya i França). «Entreveiem una recuperaci­ó subjecta a molts condiciona­nts. Si algun falla, la nostra hipòtesi quedaria àmpliament minvada», va explicar el vicepresid­ent de l’associació, José Luis Zoreda, en una trobada amb mitjans de comunicaci­ó per analitzar la situació del sector després del primer trimestre de l’any.

La cara visible del lobby reconeix que algunes empreses han notat un «cert» repunt de les reserves de cara a aquest 10 de maig, però afegeix que es podria tractar d’una espècie de miratge perquè la majoria de compres estan subjectes a una gran flexibilit­at comercial que implica poder realitzar cancel·lacions sense cap penalitzac­ió. «L’únic que evidencien les reserves és que hi ha interès de la gent per viatjar, però és una altra més de les volatilita­ts. Demà les reserves poden pujar un 25% i d’aquí a tres setmanes poden desaparèix­er si surt una normativa autonòmica que limiti la mobilitat», diu.

El sector viu en una incertesa contínua des que el 15 de març de l’any passat es va decretar l’estat d’alarma. Aquell any –des del 15 de març del 2020 fins al 15 de març del 2021– l’activitat turística ha perdut 116.000 milions d’euros, un 75% de l’ingressat el 2019, se

José Luis Zoreda, vicepresid­ent d’Exceltur: «Intuïm una recuperaci­ó amb condiciona­nts»

gons els càlculs d’Exceltur, i uns milers de milions més dels 106.000 milions perduts en el conjunt de l’any 2020, a causa que llavors el primer trimestre va ser bo. Una caiguda que s’ha reflectit en l’ocupació amb 755.000 persones afectades a finals de març –450.000 sota un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) i 310.000 a l’atur– i la desaparici­ó de 32.000 empreses del sector, un 29% de totes les destruïdes reflectide­s fins ara per la Seguretat Social. En aquest sentit, segons Exceltur, es comença a veure «una tendència creixent de tancament d’empreses» sense perjudici de la seva mida, és a dir, petites, mitjanes i grans.

I després de la debacle del confinamen­t, un mal estiu i les diferents onades del virus, l’inici del 2021 no ha pogut ser pitjor per a un sector turístic que el 2019 representa­va el 12,4% del PIB espanyol. L’activitat es va reduir en un 80,4% de mitjana en el primer trimestre respecte a fa dos anys, amb més incidència a les illes Balears i Canàries, amb caigudes d’entre el 90% i el 95% dels seus ingressos, i a grans ciutats com Barcelona (93%) i Madrid (87%). Segons el lobby, l’escassa demanda s’ha limitat a viatges essencials dels espanyols per feina i una mica de demanda de proximitat en un context marcat pels tancaments perimetral­s.

Les esperances

Després d’aquest desastrós començamen­t i després d’una Setmana Santa «fallida», totes les esperances del sector estan dipositade­s en un increment de la demanda nacional a partir del 10 de maig, amb l’objectiu d’aconseguir una caiguda de vendes en el segon trimestre del 71% respecte al 2019, és a dir, deu punts percentual­s menys que la caiguda del primer trimestre. Però amb perspectiv­es molt diferents per comunitats autònomes. Així, Canàries, Catalunya, Balears, Andalusia i Madrid, les comunitats que més depenen de la demanda estrangera, són les que més tardaran a recuperars­e, segons el lobby; mentre que les zones de l’interior i de la costa valenciana i murciana podrien alentir les seves caigudes fins al 50% o el 60%, respecte al 2019.

El lobby estima un tancament del 2021 amb una activitat de 81.000 milions d’euros, lluny dels 154.000 milions aconseguit­s fa dos anys, però un 53% més que els 53.000 milions del 2020. La recuperaci­ó dels nivells previs a la pandèmia no es preveu fins al 2023 o posterior».

 ??  ?? Una de les escasses turistes que es podien trobar ahir als voltants de la basílica de la Sagrada Família i en altres llocs emblemàtic­s de BCN.
Una de les escasses turistes que es podien trobar ahir als voltants de la basílica de la Sagrada Família i en altres llocs emblemàtic­s de BCN.
 ?? Joan Cortadella­s ??
Joan Cortadella­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain