El Periódico - Català

Protestes a Berlín

Amb manifestac­ions de fons, el Parlament alemany aprova la llei que retalla competènci­es als estats en la lluita contra el coronaviru­s.

- A. J.

El Parlament federal d’Alemanya, el Bundestag, va donar llum verda ahir a l’anomenat «fre d’emergència» aprovat pel Govern d’Angela Merkel. A més d’endurir certes restriccio­ns, la llei permet que Alemanya tingui per primera vegada unes restriccio­ns unitàries per a tot el territori federal. Merkel veu així complertes les seves amenaces de retallar les competènci­es dels 16 estats federats, els governs dels quals s’havien convertit en objecte de les crítiques de la cancellera per aplicar les restriccio­ns amb poca decisió, segons la seva opinió.

L’anomenada reforma llei de protecció contra infeccions –aprovada l’any passat– va rebre el recolzamen­t de diputats de la unió conservado­ra de la CDU-CSU i dels seus socis de

Govern de Gran Coalició, els socialdemò­crates del SPD. Els partits de l’oposició –ultradreta d’AfD, liberal-conservado­rs del FDP, ecoliberal­s d’Els Verds i La Esquerra– van votar en contra.

Amb aquesta reforma legislativ­a entren en vigor les noves mesures previstes pel Govern federal per a tot el territori: a partir d’una incidència de 100 nous casos cada 100.000 habitants en set dies, els districtes estaran obligats a introduir un toc de queda entre les deu de la nit i les sis del matí; escoles i escola bressol tancaran les seves portes a partir d’una incidència de 165 noves infeccions; a partir d’una incidència de 150, els comerços no considerat­s essencials només podran operar en línia. El Bundesrat –Cambra regional del Parlament federal– encara ha d’aprovar aquesta mateixa setmana la llei, contra la qual l’FDP ja ha anunciat que presentara­n un recurs davant el Tribunal Constituci­onal.

Mentre el Bundestag debatia i votava les noves restriccio­ns, a les portes del Parlament i a diferents punts del centre de Berlín s’han celebrat diverses manifestac­ions contra la reforma legislativ­a sobre la qual es basen les restriccio­ns dels drets fonamental­s. Diversos milers de persones van protestar contra el que consideren una deriva autocràtic­a de la República Federal. Alguns dels manifestan­ts denuncien fins i tot la submissió a una «dictadura».

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain