El Periódico - Català

El CIS dona opcions a les esquerres de governar a Madrid

Els socialiste­s celebren la decisió del candidat, que allarga la mà a Iglesias per mobilitzar l’esquerra. El dubte ara és si la rectificac­ió arriba a temps per aconseguir treure el poder al PP.

- J. ROMERO JUAN RUIZ SIERRA Madrid

«Confio a tenir el suport d’Unides Podem. «Pablo, tenim 12 dies per guanyar les eleccions». Amb aquestes poques paraules d’Ángel Gabilondo n’hi va haver prou per visualitza­r un canvi d’estratègia en la campanya. Les pronunciav­a gairebé en el temps de descompte del debat a sis organitzat per Telemadrid –l’únic amb Isabel Díaz Ayuso– abans del 4-M, però al sentir-les, el PSOE va respirar alleujat. El candidat feia el pas que molts dirigents esperaven després que el missatge s’hagués centrat a apel·lar el votant de Cs. El dubte ara al partit és si aquest gest arriba tard.

En els últims dies, la preocupaci­ó s’havia anat instal·lant en el PSOE i en el Govern. Gabilondo tirava cap enrere en els sondejos privats. S’ofegava entre l’impuls d’Ayuso, imparable segons totes les enquestes, i l’ascens de Més Madrid.

El camí cap al 4-M havia evidenciat una desconnexi­ó entre l’equip de campanya –liderat pel cap de Gabinet de Pedro Sánchez, Iván Redondo, i el seu número dos, Paco Salazar–, i les estructure­s de Ferraz i de la federació madrilenya. La Moncloa va entendre que s’havien de dirigir al graner de vots de Cs, en descomposi­ció, i va dissenyar per a Gabilondo missatges temperats. «Amb aquest Iglesias, no», va proclamar el candidat el 22 de març. Un moviment que molts dirigents no van entendre, perquè Podem és el soci necessari per desallotja­r el PP, a més de membre de la coalició que presideix Sánchez.

Minuts abans del debat, l’equip de campanya de Gabilondo anticipava una «novetat»: combatria Ayuso amb «ideologia». Un reconeixem­ent que l’estratègia utilitzada fins aleshores no havia quallat. L’exministre no va brillar, segons admeten alguns quadros socialiste­s, però va donar amb el titular final. Aquest «Pablo, tenim 12 dies per guanyar les eleccions», que duia escrit, prova que estava dissenyat al mil·límetre. Just abans s’havia adreçat a Mónica García, de Més Madrid, per remarcar-li que amb ella vol «governar», un verb que no va fer servir amb Iglesias.

Ahir va explicar que la insistènci­a de Cs a «tornar a optar pel PP» l’ha portat a allargar la mà a Podem. «Hem estat a punt de començar una nova orientació», va admetre.

A la Moncloa rebutgen que el moviment suposi un «gir». Es tracta, al·leguen al cercle de Sánchez, d’un «matís» ja previst. Argumenten que en la primera fase de la campanya calia dirigir-se al votant de Cs, que és com s’ha «captat entre un 5% i un 7%» dels electors taronges.

«Seqüència lògica»

Ara, continuen, en una «seqüència lògica», Gabilondo demana el suport dels «socialiste­s, progressis­tes, demòcrates i votants de Cs defraudats» per mobilitzar uns 200.000 votants.

Al PSOE és subjacent un intent de mobilitzar el seu electorat de sempre. Els col·laboradors de Sánchez ho esperen. Altres comandamen­ts no ho veuen clar. «Els canvis en campanya no m’agraden. Crec que no canviarà res», es queixa un pes pesant del partit. Queden 12 dies per comprovar-ho.

 ?? Alberto Ortega / Europa Press ?? El cap de llista del PSOE per als comicis del 4-M, Ángel Gabilondo, durant un acte de campanya, ahir, a Alcalá de Henares.
Alberto Ortega / Europa Press El cap de llista del PSOE per als comicis del 4-M, Ángel Gabilondo, durant un acte de campanya, ahir, a Alcalá de Henares.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain