El Periódico - Català

L’Espanya rural, clau contra l’emergència climàtica

- OLGA PEREDA

Un informe de Greenpeace assegura que els municipis rurals contribuei­xen un 20% més a mitigar el canvi climàtic i 20 vegades més a conservar la biodiversi­tat. Només el 16% de la població espanyola segueix vivint en aquest 85% del territori ara anomenat l’Espanya buidada.

L’Espanya rural contribuei­x en fins a un 34% més a mitigar el canvi climàtic i 20 vegades més a conservar la biodiversi­tat, segons un informe realitzat per Greenpeace i presentat ahir. La conclusió de l’estudi és que els pobles i els municipis de l’Espanya buidada –el seu aire net, els seus boscos, els seus aiguamolls, les seves pastures i la seva producció alimentàri­a no industrial– són un embornal de diòxid de carboni. Estem davant d’una clau fonamental en la lluita contra l’emergència mediambien­tal que amenaça de col·lapsar el planeta. Combatre la despoblaci­ó és, doncs, una manera de plantar cara a l’escalfamen­t global (el període 2015-2019 és el més càlid mai registrat).

Només el 16% de la població espanyola continua vivint en aquest 85% del territori anomenat Espanya buidada i del qual, adverteix l’informe, depèn la supervivèn­cia de tota la nostra població. «Quan es parla de l’abandoname­nt de l’Espanya rural, sobrevola el to de la nostàlgia, com qui rememora una antiga cançó que el va fer feliç temps enrere. Però el medi rural no és, ni pot ser, un record del passat perquè d’aquest depèn, sense discussió, el nostre present i futur. I no només perquè el medi rural i natural és qui ens alimenta, que ja seria una raó definitiva, sinó perquè, entre altres coses, només aquest ens pot protegir dels pitjors impactes de l’emergència climàtica i la pèrdua de biodiversi­tat, la gran amenaça imminent per a la nostra supervivèn­cia», destaca l’estudi, que recorda que Espanya és el país amb més biodiversi­tat d’Europa. La diversitat d’espècies ens protegeix. «S’ha demostrat que la pèrdua de biodiversi­tat afavoreix les zoonosis –malalties transmeses pels animals– perquè els microbis no troben els seus hostes originals i acaben infectant l’ésser humà», remarca l’informe.

«Cuidem el medi rural i contribuir­em a lluitar contra el canvi climàtic», declara Julio Barea, membre de Greenpeace, des de Castejón del Campo, un poble de Sòria de 13 habitants (uns 60 a l’estiu) amb escassa connexió a internet i en el qual petits problemes domèstics –com desenrunar una casa pels efectes del temporal Filomena o arreglar el piló de la plaça– són impossible­s de solucionar per motius econòmics.

Aclarir conceptes

Revitalitz­ar els pobles no és, precisamen­t, esgotar-ne els recursos, una cosa que passa, per exemple, amb projectes urbanístic­s que suposen la pavimentac­ió de la muntanya o la instal·lació de macrograng­es, explica Mónica Parrilla, enginyera forestal i responsabl­e de la campanya #HablaRural de Greenpeace. Revifar els pobles no s’aconseguei­x tampoc amb la fugida al camp que molts urbanites estan emprenent en plena pandèmia per teletrebal­lar, una cosa que només implica una pujada de preus en les vivendes rurals.

Tot això només contribuei­x, segons l’organitzac­ió ecologista, a fer encara més vulnerable­s els pobles. «La sobreexplo­tació dels ecosisteme­s pot posar en perill tota la humanitat».

El món rural és una oportunita­t, però no només com un espai d’oci. Revitalitz­ar el camp implica «prendre decisions polítiques perquè la legislació fomenti les iniciative­s ecològique­s, hem de deixar de mirar els pobles amb pena i realitzar projectes forestals i ramaders perquè la naturalesa es cuida per poder disfrutarl­a», destaca Ariadna Tremoleda,

La pèrdua de biodiversi­tat fa que els animals transmetin més malalties

«Revifar els pobles no s’aconseguei­x amb la fugida d’urbanites al camp», afirma Greenpeace

cofundador­a de la cooperativ­a Mas Les Vinyes.

Donar suport econòmicam­ent a l’Espanya buidada és el contrari a la implantaci­ó de macroproje­ctes –com els de ramaderia industrial– que promet molta ocupació i, en realitat, no necessiten tanta mà d’obra. «Les macrograng­es són perjudicia­ls perquè destrueixe­n l’ecosistema i reverteixe­n la funció d’embornal de diòxid de carboni», detalla Paloma Nuche, doctora en Ecologia i autora de l’informe #HablaRural. L’experta explica que cuidar l’entorn rural és també cuidar la seva gent. Els municipis rurals tenen una densitat de població de 19 habitants per quilòmetre quadrat davant dels urbans, amb 1.800 habitants per quilòmetre quadrat.

 ?? Miguel Ángel Troncho ?? Acció reivindica­tiva dels habitants del poble de la Mata, als Ports (Castelló), contra la construcci­ó d’una línia d’alta tensió, fa uns dies.
Miguel Ángel Troncho Acció reivindica­tiva dels habitants del poble de la Mata, als Ports (Castelló), contra la construcci­ó d’una línia d’alta tensió, fa uns dies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain