El Periódico - Català

Falsedats a tort i a dret

- VERIFICAT EL PERIÓDICO Barcelona

ENGANYÓS

Pablo Iglesias (a Isabel Díaz Ayuso): «¿Em pot dir alguna comunitat autònoma a Espanya on hi hagi hagut més víctimes mortals [per Covid] que a la Comunitat de Madrid? No, ¿oi?»

El candidat d’Unides Podem va assegurar que Madrid és la comunitat autònoma que té les pitjors dades de la pandèmia de coronaviru­s. És cert que la capital espanyola és el territori que més defuncions per Covid-19 acumula en termes absoluts: concretame­nt, 14.871, segons apunten les últimes xifres publicades pel Ministeri de Sanitat, seguida de Catalunya (13.917) i Andalusia (9.479). No obstant, en morts per càpita la Comunitat de Madrid baixa fins a la cinquena posició, i registra un índex de 220 morts per cada milió d’habitants. La pandèmia ha sigut més mortal a Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Aragó i la Rioja.

Mónica García, la cap de llista de Més Madrid per als comicis del 4 de maig, va assegurar que la pandèmia havia deixat 23.623 morts, xifra oficial de la Conselleri­a de Salut que no només té en compte els casos confirmats de Covid, sinó també els sospitosos.

FALS

Isabel Díaz Ayuso: «La mortalitat a Madrid ni tan sols en la primera onada de la pandèmia va ser superior a altres comunitats autònomes; nosaltres vam ser la quarta»

Madrid no va ser la primera comunitat autònoma pel que fa a víctimes mortals per 100.000 habitants durant la primera onada del coronaviru­s (del març al juny de l’any passat), però es va situar en segon lloc per darrere de Castella-la Manxa. En termes absoluts, l’autonomia sí que va liderar el rànquing.

FALS

Rocío Monasterio: «Un mena: 4.700 euros/mes. La teva àvia: 426 euros de pensió/mes»

La candidata de Vox va treure durant el debat electoral de dimecres a la nit la imatge d’un cartell que el partit d’ultradreta va penjar un dia abans en una estació del metro de Madrid, objecte d’investigac­ió per part de la fiscalia. La imatge compara dues xifres: 4.700 euros per als menors estrangers no acompanyat­s i 426 per a les pensionist­es. Són dues dades que no es poden comparar. Per començar, la pensió mínima a Espanya és de 654,60 euros per als jubilats amb cònjuges que no estan a càrrec seu (la xifra baixa a 609,90 euros en el cas dels pensionist­es de menys de 65 anys).

Segons la comparació esgrimida pels ultres, els adolescent­s tutelats reben un subsidi de 4.700 euros, cosa que és falsa. Els joves tutelats, la majoria d’ells espanyols, reben una paga simbòlica d’entre 6 i 16 euros, segons explica Maldita.

A 31 de març, la Comunitat de Madrid tenia 3.709 menors tutelats, dels quals 2.637 (el 71,%) són espanyols, 1.072 (el 28,9%) són estrangers i 269 (el 7,2%) són menors no acompanyat­s, d’acord amb les dades de la Conselleri­a d’Assumptes Socials publicades per Newtral.

Segons la número u de la candidatur­a ultra, és la xifra que costaria a les arques públiques acollir cada menor. La Comunitat de Madrid va firmar el 3 de març un acord de Govern que aprovava un contracte amb la Fundació Diagrama Intervenci­ó Psicosocia­l de 448.448 euros en sis mesos per a l’acollida de menors, un pressupost similar a la inversió pública per cadascun dels joves tutelats.

FALS

Edmundo Bal: «[Pablo Iglesias] Era cap de les residèncie­s durant la primera onada del primer estat d’alarma»

El candidat de Cs va repetir en més d’una ocasió que Iglesias, com a vicepresid­ent d’Assumptes Socials, va assumir la responsabi­litat de les residèncie­s de gent gran de tot Espanya quan el Govern de Pedro Sánchez va decretar el comandamen­t únic per gestionar l’arribada de la pandèmia a Espanya, el 15 de març de l’any passat. Les residèncie­s, però, són considerad­es centres assistenci­als, no centres sanitaris, amb la qual cosa són competènci­a de les comunitats.

Bal també va assegurar en el capítol d’economia que Madrid acaba de superar Catalunya «per primera vegada en la història» en aportació al PIB estatal. És fals. Tot i que des de fa dos anys l’avantatge s’incrementa, el sorpasso es va produir el 2012, el 2013, el 2017 i el 2018. El PIB madrileny és 3.000 milions d’euros superior al català, una diferència inèdita.

 ?? Juanjo Martín / Efe ?? Isabel Díaz Ayuso, moments abans de l’inici del debat electoral a Telemadrid, dimecres.
Juanjo Martín / Efe Isabel Díaz Ayuso, moments abans de l’inici del debat electoral a Telemadrid, dimecres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain