El Periódico - Català

L’intercanvi d’atacs entre Israel i Síria eleva la tensió al Pròxim Orient

> Un míssil terra-aire sirià esclata a prop d’un centre de recerca nuclear hebreu > L’Exèrcit israelià respon amb foc d’artilleria

- A. LÓPEZ-TOMÀS

A la majoria de llars israeliane­s, la població dorm tranquil·la mentre sobre els seus caps, al cel, es viu una tensa nit. El llançament d’un míssil terra-aire sirià que va explotar a Dimona, al sud d’Israel, ahir a la matinada ha desencaden­at la resposta de l’Exèrcit hebreu cap al país àrab. Els atacs creuats entre els dos territoris tenen lloc en un context d’escalada de tensions després que l’Iran, fidel aliat del president sirià, Bashar al-Assad, prometés «venjança» després del sabotatge de la seva planta d’enriquimen­t d’urani suposadame­nt per part d’Israel.

Dimona és una ciutat israeliana del desert del Nègueb. Situada a tot just 35 quilòmetre­s de l’excepciona­l mar Mort, també guarda un altre conegut secret: és la llar del Centre de Recerca Nuclear del Nègueb.

Malgrat que Israel sempre ha seguit una política d’«ambigüitat nuclear» i mai ha revelat el seu arsenal atòmic, els experts asseguren que disposa d’entre 100 i 300 ogives nuclears. Al reactor nuclear d’alt secret de Dimona, al sud del país, és on es desenvolup­en.

Les Forces de Defensa Israeliane­s (IDF, per les seves sigles en anglès) han descrit el projectil com un míssil terra-aire, generalmen­t utilitzat per a la defensa aèria contra avions de combat. Per això, han assegurat que es podria tractar d’un projectil errant. Tot i que la seva caiguda a 300 quilòmetre­s de Damasc és sospitosa. És una distància massa llarga per a un míssil terra-aire que ha sigut disparat de forma erràtica. El seu llançament ha fet sonar les sirenes a la zona, però no hi ha hagut ni ferits ni danys físics a Israel.

«En resposta, ataquem la bateria des de la qual es va llançar el míssil i bateries addicional­s terra-aire a Síria», van assenyalar a través de Twitter les IDF. Segons l’agència estatal siriana SANA, el foc israelià va procedir del territori ocupat dels alts del Golan «cap a posicions als voltants de Damasc» en les primeres hores d’ahir, i va deixar quatre soldats ferits, a més d’«algunes pèrdues materials».

L’Observator­i Sirià de Drets Humans (SOHR) ha declarat que els atacs van destruir les bateries de defensa aèria a l’àrea de Dmeir, on se sospita que s’emmagatzem­en armes de milícies lleials a l’Iran.

«Operació cibernètic­a»

L’Iran, fidel a Al-Assad, va prometre fa dies venjar el suposat sabotatge israelià a una planta del país

Els enfrontame­nts entre països veïns tenen lloc en un clima de tensió a la regió. Molts culpen de l’escalada el gran aliat regional d’Al-Assad a Síria: l’Iran. Des del país persa, es va acusar Israel dels recents atacs a les seves instal·lacions nuclears, sobretot del sabotatge a la planta nuclear de Natanz de l’11 d’abril. Israel no ha reconegut el seu paper, però els mitjans al país persa al·leguen que van ser els serveis de seguretat israelians els que van portar a terme una «operació cibernètic­a».

En resposta, l’Iran ha declarat la seva intenció d’augmentar l’enriquimen­t d’urani al 60%. Aquests atacs creuats sobre el terreny compliquen els intents diplomàtic­s, liderats pels EUA, per reactivar el pacte nuclear amb l’Iran. Síria s’ha convertit en un territori d’enfrontame­nt indirecte entre potències rivals que s’acusen de voler destruir-se mútuament.

És una raresa –i un senyal de l’augment de la tensió– el reconeixem­ent del llançament per part de les IDF. Tot i que han portat a terme centenars d’atacs a Síria, rares vegades s’han reconegut de forma pública.

n

 ?? Atef Safadi / Efe ?? Turistes israelians, ahir, al costat de les estàtues de dos soldats al territori ocupat dels alts del Golan.
Atef Safadi / Efe Turistes israelians, ahir, al costat de les estàtues de dos soldats al territori ocupat dels alts del Golan.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain