El Periódico - Català

Treball afirma que Brussel·les avala la reforma laboral del Govern

> La ministra Díaz es compromet davant la Comissió Europea a portar a terme tots els canvis abans del 31 de desembre

- SILVIA MARTINEZ A. S.

Espanya entregarà la setmana que ve a la Comissió Europea el pla nacional de reformes i inversions definitiu. El requisit imprescind­ible per accedir als 140.000 milions d’euros del pla de recuperaci­ó europeu. Un document que, segons va explicar la ministra de Treball i vicepresid­enta tercera, Yolanda Díaz, ja està tancat, inclosa una reforma laboral «integral i ambiciosa» que va presentar ahir davant el vicepresid­ent de l’Executiu comunitari, Valdis Dombrovski­s. Segons Díaz, el letó no li ha demanat cap canvi i ha acollit «favorablem­ent» el pla que es compromet a presentar totes les reformes del mercat laboral abans del 31 de desembre del 2021.

«Hem tingut una trobada fructífera i positiva. Hem obtingut una acollida favorable al pla de reformes i modernitza­ció del mercat de treball», va resumir la ministra després d’una trobada de prop d’una hora que estava

El Banc Central Europeu (BCE) va decidir ahir mantenir els tipus d’interès en els seus actuals nivells històricam­ent baixos a la reunió prevista, segons l’equip de Díaz, des de fa temps. L’exercici posa punt final a una primera etapa de negociació amb «més de 70 reunions de treball» amb l’Executiu comunitari. Per això aquest ja va conèixer «detalladam­ent l’abast de les reformes estructura­ls» que planteja Espanya en el mercat de treball.

És més, segons Díaz, Brussel·les i Espanya estan «substancia­lment d’acord» i comparteix­en el diagnòstic sobre la situació del mercat laboral i els seus problemes, per la falta d’estabilita­t del mercat de treball, la segmentaci­ó, la dualitat, l’atur juvenil i l’estacional i la precarieta­t.

Iniciativa «ambiciosa»

«Hi ha una absoluta anomalia des de fa més de 36 anys» i «és la primera vegada que el Govern d’Espanya abordarà aquestes reformes», va dir Díaz, que va definir la reforma com a «integral i ambiciosa» perquè «mai s’ha fet a Espanya». La ministra considera que és la que vol Brussel·les.

Per modernitza­r el mercat de treball, Espanya planteja harmonitza­r del seu consell de govern d’ahir. Aquesta estratègia destinada a pal·liar els efectes de la crisi provocada pel coronaviru­s, va afegir, es mantindrà fins que s’observi «una convergènc­ia sòlida de les perspectiv­es d’inflació cap a un nivell prou pròxim, tot i i simplifica­r els contractes existents a partir d’únicament tres: un de caràcter indefinit, un de temporal però amb causa justificad­a i un altre de formació. Un altre component serà la modernitza­ció i la digitalitz­ació dels serveis públics.

Totes i cadascuna de les reformes es faran en l’àmbit del diàleg social i l’objectiu és aprovar-les abans que s’acabi l’any. «Al Ministeri de Treball i Economia Social ens hem fixat el termini de l’any 2021 i els agents socials el coneixen bé. Com saben, tenim molta feina per endavant», va valorar Díaz, que va prometre també

que inferior, al 2%». Al seu torn, l’entitat manté la seva política de compra d’actius, el denominat PEPP, amb una dotació total d’1,85 bilions d’euros almenys fins a finals de març del 2022. En tot cas, es mantindrà «fins que es consideri que la fase de crisi del coronaviru­s ha acabat».

L’evolució de la pandèmia

Després de la reunió del consell, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, va afirmar que l’economia de la zona de l’euro «podria haver-se contret durant el primer trimestre» i, en funció de les dades disponible­s, sembla que reprèn el creixement en el segon trimestre. El context, va explicar, segueix marcat per l’evolució de la pandèmia i el procés de vacunació per pal·liar els efectes del virus, «diàleg polític i institucio­nal» per aconseguir el recolzamen­t al pla al Congrés.

Des de l’equip del vicepresid­ent Dombrovski­s, van qualificar de «positiva» la trobada amb la titular de Treball. «Han discutit les reformes i inversions proposades per Espanya per millorar el funcioname­nt del mercat laboral espanyol i les oportunita­ts per als treballado­rs, basades en el diàleg social», va explicar el seu portaveu. Avui serà la vicepresid­enta Nadia Calviño qui celebrarà una altra trobada amb el responsabl­e europeu, tot i que serà per videoconfe­rència.

namb la qual cosa els riscos a curt termini continuen sent alts, però es moderen a mitjà termini. Va insistir que l’actuació del BCE està molt lligada a l’evolució de la inflació, així com de les condicions financeres.

Els analistes i els mercats no esperaven canvis ni novetats a la reunió del BCE d’aquest mes. Tots tenen els seus ulls posats al conclave de juny davant la possibilit­at de canvis en la política de compra de deute. Les actes de la reunió de l’11 de març, en què Lagarde va insistir en el mantenimen­t dels riscos a curt termini per la crisi arrel de la pandèmia, mostren que el banc central no té intenció d’augmentar la dotació total del PEPP, cosa que suposa que l’alça de les compres d’actius a finals de març s’haurà de compensar més tard.

n

 ?? Efe ?? Yolanda Díaz i Valdis Dombrovski­s, ahir, a Brussel·les.
Efe Yolanda Díaz i Valdis Dombrovski­s, ahir, a Brussel·les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain