El Periódico - Català

Les firmes alemanyes recelen de la incertesa catalana

> Tot i ser més optimismes, els directius critiquen que la falta d’interlocut­ors al Govern tendeix a frenar les inversions

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

Les empreses alemanyes amb presència a Catalunya tendeixen a ser optimistes davant el futur. El 86,4% de les firmes germànique­s amb presència a Catalunya consideren bona o satisfactò­ria la situació actual de la seva empresa, segons el Baròmetre AHK, realitzat per la Cambra de Comerç Alemanya per a Espanya. Malgrat aquest optimisme, l’estudi reflecteix que encara es mantenen ombres que afegeixen dosi d’incertesa i riscos per al futur.

Al marge dels dubtes sobre l’evolució de la demanda, els eixos de la preocupaci­ó més gran són la inestabili­tat del marc econòmic i polític i de seguretat jurídica. Per als alts directius d’empreses alemanyes la situació de buit de govern a la Generalita­t està dificultan­t trobar interlocut­ors vàlids per facilitar les inversions. «La situació no ha millorat», reconeixen després de les tensions sobiranist­es del 2017.

Al costat d’aquest focus d’incertesa, les empreses alemanyes a Catalunya, entre les quals tenen un gran pes les grans firmes industrial­s del sector químic, farmacèuti­c o de l’automoció, adverteixe­n del risc que suposen els actuals costos energètics i la falta d’un marc legal adequat per impulsar les energies renovables, imprescind­ibles en l’objectiu d’alleugerir el balanç mediambien­tal de les firmes.

L’optimisme de les empreses alemanyes a Catalunya deriva també de la confiança general en l’economia espanyola. L’enquesta realitzada entre el 15 de març i el 9 d’abril d’aquest any detecta que el 56% de les empreses compten amb expectativ­es de millora per als pròxims 12 mesos, davant el 15,2% de la primavera de l’any passat, en ple confinamen­t. En aquell moment, el 71,2% de les empreses preveien un empitjoram­ent de la situació.

El 30,4% de les empreses preveuen augmentar les inversions i només el 16,7% de les companyies tenen previstos ajustos d’ocupació aquest any. El 27,5% de les empreses esperen elevar la plantilla en els pròxims 12 mesos.

n

 ?? Jordi Bedmar / ACN ?? Pere Aragonès.
Jordi Bedmar / ACN Pere Aragonès.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain