El Periódico - Català

Miqui Otero és escriptor

-

Dinamarca vol retirar la protecció als refugiats sirians a l’afirmar que el seu país d’origen ja és un «lloc segur», argumentac­ió absolutame­nt allunyada de la realitat. La UE i l’ACNUR critiquen la decisió.

uTots hem ordenat seguint algunes d’aquestes fórmules. Una biblioteca, com un bosc, és per definició canviant, o «res distingiri­a la llibreria d’uns grans magatzems, excepte una menor rendibilit­at». Una biblioteca parla de qui la posseeix, no només pels títols que atresora (i, més important, els que descarta), sinó per com habiten les prestatger­ies. Fins i tot dins de caixes, com en aquestes eternes mudances Tourmalet, són un autoretrat.

Fins al criteri més pragmàtic pot oferir parelles improbable­s i fascinants. Un ordre alfabètic, per exemple, posa a conversar a la prestatger­ia Voltaire i Vonnegut, Balzac i Baroja, els Mortadelos d’Ibáñez amb els clàssics de Henry James. Però la gran connexió amb Calasso, no obstant, ve amb la regla del «bon veí», formulada i aplicada per Aby Warburg, segons la qual a la biblioteca perfecta, quan es busca un determinat llibre, s’acaba per agafar el que està al costat, que es revelarà encara més útil.

Això ho sintetitza­ré en una sola frase: «Trobar el que no buscaves», una de les millors coses de la vida.

A mi, per exemple, m’agrada organitzar els volums per lògiques sentimenta­ls. Dos que em va regalar la mateixa persona, el que | 3 | va marcar la meva infància i la meva primera adolescènc­ia, tots els d’una autora que vaig llegir febril en dues setmanes. 20.000 llegües al costat d’Els Marginats, Dickens de xerradeta amb Casavella i Ozick donant-me consells a mi. Els llibres xiuxiuejan­t sobre com els va tractar el seu lector, disposats a ser redescober­ts en moments de xacres nostàlgiqu­es, rampells eufòrics i moments de por.

Hi ha només una línia vermella que molts s’han encarregat de marcar: ordenar les bibliotequ­es per colors. És un debat recurrent, entorn del qual tots tanquen files, molt semblant al de la pizza amb pinya o la truita amb ceba. El llibreter i escriptor Xacobe Pato va publicar una foto de la seva biblioteca cromàtica i gairebé se n’ha d’anar a l’exili a Nova Zelanda. No hi estic d’acord: fins i tot aquest ordre propiciarà parelles curioses i màgiques. Només concebo dues claus per ordenar: la sorpresa i el fet d’ordenar-los. Això és, en cas de fer el que s’ha de fer amb els llibres, per Sant Jordi i els altres 364 dies: obrir-los, llegir-los, moure’ls, tocar-los per comprovar que segueixen vius i nosaltres, en part gràcies a ells, també.

La canària ha anunciat el retorn a les pistes després de superar un limfoma de Hodking detectat el 2020. El seu pla d’entrenamen­t progressiu persegueix competir a un bon nivell al pròxim Roland Garros.

uSegons la regla del «bon veí», quan es busca un determinat llibre, s’acaba agafant el que està al costat

n|8|

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain