El Periódico - Català

Un nou Sant Jordi

-

La diada d’aquest any, adaptada a les mesures sanitàries, no serà la de sempre, però certificar­à la resistènci­a del sector del llibre i la pervivènci­a de la cultura

Fa un any, Sant Jordi, la diada multitudin­ària i festiva al voltant del llibre i la rosa, es va haver de celebrar en la intimitat i sota les estrictes condicions del confinamen­t. Més enllà de la nostàlgia per una celebració ciutadana truncada, es va estendre també una crisi profunda al món de l’edició i la venda de llibres, justament el dia de més afluència de l’any, que va intentar pal·liar-se amb iniciative­s imaginativ­es del sector, des de la venda online amb plataforme­s autònomes fins a la reserva d’exemplars per recollir una vegada obrissin les llibreries. Al llarg dels mesos de confinamen­t sever, les vendes es van reduir en un 60% respecte a l’any anterior, però el cert és que a finals d’any, i després de la reobertura dels establimen­ts, el factor de descens pràcticame­nt es va reduir a zero i en el primer trimestre d’aquest any l’augment del negoci s’ha disparat. Tot això respon a diferents factors, entre els quals destaquen la proliferac­ió de nous lectors, un renovat interès per la lectura, i l’innegable afany de superació i supervivèn­cia dels diferents agents de la cadena del llibre.

Aquest Sant Jordi del 2021 no serà el mateix de sempre, però tampoc el trist Sant Jordi del 2020. Arriba en un moment d’un cert optimisme sanitari i amb la perspectiv­a d’una pròxima relaxació de les restriccio­ns. Serà la primera festa ciutadana que podrà celebrar-se al carrer, com ha sigut tradició, tenint en compte, per descomptat, els requisits imprescind­ibles de distància social i protecció. Es presenta descentral­itzat, en diverses zones de Barcelona, i també amb un control d’aforament per evitar aglomeraci­ons, com ja va passar amb l’anomenat Sant Jordi d’estiu, al juliol, i amb la Setmana del Llibre a Català del setembre al moll de la Fusta, i un circuit d’accés als punts de venda i firma de llibres, com proposa el Procicat, a les principals ciutats catalanes.

Una de les conseqüènc­ies de la descongest­ió és que la diada s’ha convertit a la pràctica en una setmana, amb una afluència constant i interrompu­da de públic, segons testifique­n fonts llibretere­s. Potser estem davant l’aparició d’un nou model per al dia del llibre i la rosa, més esponjat, menys caòtic, més intens en la qualitat de les propostes i en les exigències lectores, més equilibrat i a favor de les llibreries de proximitat. El Sant Jordi d’aquest any, amb suculentes propostes editorials i amb la moderada però certa satisfacci­ó que es respira al sector (que ha patit baixes, però que també presenta atractives i ambicioses novetats) no serà el de sempre, però servirà per certificar el que Irene Vallejo, pregonera de la festa, ha qualificat com «una resistènci­a heroica en aquesta llarga tempesta»: la pervivènci­a de la cultura i també la necessitat de disfrutar d’un oasi de normalitat davant una realitat encara aspra, però tenyida també d’il·lusió per tornar a disfrutar de l’ambient primaveral en convivènci­a cívica. Convé accentuar la prudència i respectar amb rigor les indicacion­s sanitàries, però, alhora, celebrar un Sant Jordi que recuperi, en la mesura possible, tota l’essència de la singular festa ciutadana.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain