El Periódico - Català

Un tòtem de modernitat

Ens podríem esforçar a posar ordre en com hem d’entendre l’administra­ció dels interessos col·lectius

- Guillem López Casasnovas

La col·laboració publicopri­vada és avui un dels grans tòtems de la política pública. S’utilitza com a reclam i comodí en el moment en què es vol significar l’aspiració a una nova Administra­ció pública. També apareixen com a leitmotiv els projectes transforma­dors que acaba d’anunciar el president Sánchez, per a l’Administra­ció del segle XXI –¡com si aquest temps no hagués arribat!–, sota l’eix de la modernitza­ció (una altra paraula prostituïd­a).

Després, cadascú entén com vol la col·laboració publicopri­vada. En tot cas, aquesta interpreta­ció no és mai simètrica. Des del sector privat, poques vegades se sent com a necessari col·laborar si no és per demanar una subvenció i agafar els diners i córrer. No en termes de lleialtat, amb la transparèn­cia de regulador i regulat, quan es proveeix un servei per poder fer una bona avaluació. I no només de control dels recursos públics utilitzats, sinó, sobretot, d’aprenentat­ge del que es pot fer millor des d’aquesta forma de gestió, de l’efectivita­t de la qual (no diguem ja de l’eficiència) sabem encara poca cosa.

Des de l’àmbit públic, això sí, la crida a la col·laboració és el reconeixem­ent, de vegades entreguist­a, d’impotència administra­tiva davant uns controls autoimposa­ts que no deixen marges d’actuació. Amb aquest reconeixem­ent la privada infla pit, decidida al rescat de la pública, factura en mà.

En els projectes Next Generation de transforma­ció, la col·laboració es concreta, sobretot i de moment, a fer que les grans consultore­s, les big four, elaborin les presentaci­ons Power Ppoint perquè les nostres administra­cions demanin les subvencion­s i, amb un plus, per actuar fins i tot com a ‘lobbies’ si arriba l’ocasió. Jo crec que Europa no demana formes, més aviat demana bons continguts i que siguin les empreses privades, no les administra­cions, les que els liderin. Requereix que hi hagi darrere de cada manifestac­ió d’interès un pla de negoci i que alguns, els que creïn en el projecte i tard o d’hora s’hagin de beneficiar, hi arrisquin també part dels seus diners. Que siguin, a més, empreses tractores, ja que aquesta externalit­at és la que justifica en part l’ajuda pública.

En l’àmbit social, per col·laboració publicopri­vada entenen avui coses massa diverses: des de la concertaci­ó en serveis socials, sanitaris o educatius, fins a la generalitz­ació del model Muface, la subsidiaci­ó de l’asseguranç­a privada o la construcci­ó d’infraestru­ctures privades amb cessió de gestió directa de serveis.

Així es refereix de vegades amb aquesta col·laboració tant al model sanitari català, que bastant ha costat de fonamentar amb transparèn­cia (la central de costos i de resultats), com les ocurrèncie­s i improvisac­ions de les senyores Aguirre o Ayuso a la Comunitat de Madrid, passant per les concession­s hospitalàr­ies valenciane­s. Els continguts són tan diferents que qualificar-los sota un mateix epígraf no deixa de ser una tàctica de confusió d’on avui resulten guanys de pescadors. En la reacció al riu tèrbol, alguns avui es posicionen contra aquella diàspora, en l’extrem insensat de reconèixer que només és subvencion­able amb diners públics aquella provisió pública de gestió directa, cosa que trenca el model català.

La política, i la pública en particular, és plena d’eufemismes i conceptes genèrics, sovint importats d’altres països, que des de la pàtina de modernitat i la recerca de falsos consensos es converteix­en en coartada d’abús, no només semàntic, sinó d’espoli a l’interès públic. Alhora que busquem transforma­r l’economia, podríem esforçar-nos a posar ordre en com hem d’entendre l’administra­ció dels interessos col·lectius.

La política està plena d’eufemismes i conceptes genèrics que es converteix­en en coartada d’abús, d’espoli a l’interès públic

Pn

 ?? Pierre-Philippe Marcou / AFP ?? Una de les sales de l’hospital públic Infermera Isabel Zendal de Madrid.
Pierre-Philippe Marcou / AFP Una de les sales de l’hospital públic Infermera Isabel Zendal de Madrid.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain