El Periódico - Català

Saber disfrutar la decadència

El 95è aniversari de la reina Isabel ha tornat a confirmar la resiliènci­a de la monarquia

- Joan Tapia

Feia poc de la tempesta a la família reial per la dissidènci­a del príncep Enric i Megan Markel, però la mort del duc d’Edimburg, a punt de complir els 100 anys, ho ha canviat tot. I la imatge d’Isabel II, que ha fet 95 anys i regna des del 1953 –el regnat més llarg des de Lluís XIV de França, mort el 1714– ha sigut el centre de l’actualitat. ¿Per què aquesta gran notorietat i resiliènci­a de la monarquia malgrat la conducta discutible –i criticada– de destacats membres de la família reial?

Lluís Foix, que va ser correspons­al a Londres i va veure l’arribada de Margaret Thatcher al lideratge conservado­r i després a Downing Street, ho aborda en el seu recent llibre Una mirada anglesa (Columna Editorial), on explica la Gran Bretanya que va conèixer i la seva posterior evolució. Constata que la monarquia britànica és la més consolidad­a del món, que les dinasties canvien, els reis abdiquen, les interiorit­ats més intimes de la família són difoses, «però és igual, com més criticats, més reverencia­ts». I cita el rei Faruk d’Egipte: arribarà un dia en què només hi haurà cinc reis, els quatre de la baralla de cartes i el d’Anglaterra.

Però la monarquia és només un dels signes d’identitat de la Gran Bretanya. Per Foix la seva gran clau és «la desconfian­ça en les abstraccio­ns que ha donat als anglesos una llarga experiènci­a de tolerància i una irònica immunitat a tot el que pretén ser definitiu». Hi ha un punt de medievalis­me en una societat que sap combinar l’antic amb el modern i en la qual coexisteix una monarquia de formes molt tradiciona­ls amb una sòlida democràcia parlamentà­ria.

Un gran imperi

I el partit conservado­r («són conservado­rs perquè tenen molt a conservar») és el que més anys ha governat. El mèrit és haver tingut un gran imperi, haver dominat el món, guanyat dues guerres mundials –amb la resistènci­a en solitari de Churchill davant Hitler– i després haver sabut viure amb «esportivit­at» amb la decadència, que accepten, i pot ser llarga i dolça.

Els anglesos són pragmàtics i nacionalis­tes i Foix no acaba d’entendre per què, amb el Brexit, la majoria i bona part de la seva classe dirigent ha preferit el nacionalis­me. Tot i que dona pistes al remarcar que Mitterrand no volia la unificació alemanya després de la caiguda del mur, però que hi ha fotos del president francès i el canceller Helmut Kohl a la porta de Brandenbur­g. I no existeixen aquestes fotos de Kohl amb Thatcher. ¿Els anglesos, que recorden la seva història, se senten més pròxims als americans, que tenen la mateixa llengua i que els van salvar a les dues guerres mundials, que dels alemanys que van bombardeja­r Londres sense pietat i són avui la primera potència de la UE?

Foix explica, suggereix, però no pretén conclusion­s definitive­s, només aproximaci­ons. Com un avió de reconeixem­ent que planeja sobre un territori i registra les seves caracterís­tiques. La decadència l’exemplific­a en el fracàs de l’expedició de Suez el 1956 –per impositiu americà– que va acabar amb la dimissió del primer ministre Anthony Eden. La conformita­t amb el declivi en un míting de Harold McMillan, el conservado­r que el va succeir, dient: «Mai

A ‘Una mirada anglesa’, Lluís Foix explica les claus de la Gran Bretanya que va conèixer i la seva posterior evolució

heu viscut tan bé... La prosperita­t envaeix tota la nació».

Després el thatcheris­me va esquerdar l’Estat del benestar que els laboristes van construir el 1945. I el Brexit divideix la societat i amenaça el futur. Ara els que volien «reprendre el poder» (de Brussel·les) s’arrisquen que l’independen­tisme escocès «per quedar-se a Europa» sigui més fort que l’anterior «per tenir un Estat propi» Però Anglaterra conserva vitalitat, com la rapidesa en la vacunació contra el coronaviru­s, que és avui l’enveja de la UE, o la celeritat amb què el futbol britànic ha derrotat l’Armada Invencible de Florentino Pérez.

Foix explica també la vida periodísti­ca al Fleet Street de l’època i els seus viatges per l’antic imperi. Un llibre amè que mostra un país on la majoria dels primers ministres surten d’Oxford o Cambridge, però on el 40% dels metges no són blancs. I al seu capítol final s’inclina: ¿què hauria passat si Hitler hagués guanyat la guerra o si només Stalin hagués sigut el vencedor? No va passar, perquè la Gran Bretanya va saber resistir.

Pn

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain