El Periódico - Català

El significat dels colors de les roses

Si en aquesta diada de Sant Jordi vols regalar una flor a la parella, a un familiar, un amic o un company de feina, convé que tinguis en compte què simbolitza cada color i quin és el més idoni.

- VEGA SÁNCHEZ

Avui se celebra el primer Sant Jordi postpandèm­ia. I tot i que no serà com el que es va celebrar el 2019 i anys anteriors, també serà molt diferent del Sant Jordi confinat de l’any passat, quan Catalunya estava tancada a casa. Si bé continua vigent el confinamen­t perimetral fins dilluns, aquesta vegada el sector del llibre i les administra­cions han dissenyat un pla per poder celebrar Sant Jordi amb seguretat i commemorar la festa del llibre i la rosa sense aglomeraci­ons. Malgrat que les roses de Sant Jordi són tradiciona­lment vermelles, perquè simbolitze­n l’amor, cada vegada més s’inclouen altres varietats cromàtique­s, depenent de la persona a qui es regali i el que es vulgui expressar.

Sigui quin sigui el propòsit al regalar una rosa aquest Sant Jordi, l’important és, segons la viverista Matilde Ferrer, de Rosales Ferrer, «que siguin aromàtique­s, un factor poc comú», perquè les roses que es venen per Sant Jordi «són roses de tall que es crien en hivernacle­s de l’Àfrica i països de Llatinoamè­rica, sobretot a Colòmbia i l’Equador». Al ser traslladad­es des de tan lluny, explica Ferrer, «perden l’aroma».

I de fragàncies de roses en sap molt aquesta obtentora establerta a València, que ha guanyat amb la seva varietat Fedolça la Copa del Perfum al primer Concurs Internacio­nal de Roses Noves, celebrat el juliol de l’any passat a la localitat suïssa de Nyon.

Però si aquest Sant Jordi voleu regalar una rosa a la parella, a un familiar, amic o company de feina, convé que tingueu en compte què simbolitza cada color i quina és la més idònia:

Són el símbol per excel·lència de l’amor, dels enamorats, de la passió, del foc... A més a més, el vermell s’assembla al color de la sang i de les passions que porten als canvis de l’estat d’ànim a causa de circumstàn­cies com la vergonya, l’excitació o la ràbia. Però les roses vermelles tenen altres significat­s, més secundaris però igual de representa­tius, com la bellesa, l’admiració i el respecte.

El blanc és símbol de puresa i innocència, però també de lleialtat i amor pur, sincer i etern, per això és el color predominan­t en les flors que es posen als casaments. Les roses blanques comparteix­en el significat d’amor pur i sincer. També es poden regalar roses blanques als éssers estimats malalts com a símbol d’un desig de ràpida recuperaci­ó.

Igual que el vermell, el groc és un color primari. Les roses d’aquest color al·ludeixen a la intensitat de la llum solar, per la qual cosa represente­n vida, energia, felicitat, amistat, alegria, intel·ligència, lucidesa i llibertat. És el color perfecte per regalar a un amic o per a les persones que estan una mica decaigudes o necessiten una injecció d’optimisme i alegria.

El color violeta resulta de la barreja dels colors primaris blau i vermell i simbolitza l’eternitat, l’espiritual­itat i la màgia. Les roses violeta fan referència a la calma, la llarga vida i la lleialtat. A més, està associada als sentiments nobles, de bondat, èxit, autovalora­ció, respecte i orgull.

Les roses blaves simbolitze­n la confiança, la fidelitat i els sentiments que perduren en el temps. Regalar roses blaves és una manera de transmetre energia positiva i confiança que tot sortirà bé. En aquest mateix sentit, regalar roses blaves transmet tranquil·litat i bona energia a una persona que està ansiosa o nerviosa.

n

 ?? Josep Lago / Afp ??
Josep Lago / Afp
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain