El Periódico - Català

Rutes de llarga distància

Millor que recuperar la normalitat, treballem per un equilibri social real, de manera solidària i amb consens

- David Cos

L’únic psicòleg que ha guanyat un Nobel d’economia, Daniel Kahneman, va demostrar, juntament amb Amos

Tversky, que no som tan racionals com creiem en la gestió del risc. En entorns d’incertesa solem calcular molt malament les probabilit­ats. Ens veiem afectats per l’existència d’angles cecs en la presa de grans decisions vitals, empresaria­ls, econòmique­s...

Que la crisi actual estigui resultant tan dura per a les persones i les empreses no treu que hàgim de continuar repensant i redefinint. Ara, sotmesos a l’existència d’uns angles cecs encara més amples, és fàcil sucumbir a actituds reactives o deixar-se arrossegar per corrents enganyosos. El lema Ara tenim altres prioritats no ens portarà gaire lluny. Pensem en els ocells migradors que recorren milers de quilòmetre­s, sotmesos a tota mena d’inclemènci­es. S’adeqüen a les circumstàn­cies desviant la seva ruta. Incansable­ment, no obstant, sempre acaben reprenent el rumb. Ser flexible i a la vegada tenaç, fidel a uns principis, és imprescind­ible si volem no només sobreviure, si pretenem encara aconseguir la nostra missió i el desenvolup­ament dels nostres valors.

Les empreses de l’economia social no estem en absolut exemptes dels embats de la història i patim les actuals turbulènci­es com tothom. El grau d’esforç dels nostres equips per a cada unitat de producció de béns i serveis és ara necessària­ment més alt i més intens que fa un temps. La incertesa fa de les seves i ens va deixant enigmes pels racons foscos del dia a dia.

El bé comú

Amb tot, i aplicant-hi molta creativita­t, ens mantenim ferms en la convicció i l’esforç per un món en constant reconstruc­ció. No, no ens referim a una recreació postCovid que serveixi per viatjar enrere en el temps. No. Continuem treballant amb la missió de contribuir a la transforma­ció social pel bé comú a través de l’acció de l’empresa i de les persones que la formem.

L’actual crisi està sent terreny abonat per a l’empresa altament digitalitz­ada. No sabíem que arribaria una pandèmia, però érem molt conscients de la importànci­a estratègic­a de digitalitz­ar-nos. Els deures ben fets faciliten l’adaptació en entorns que canvien bruscament.

Però la digitalitz­ació no serà, a la llista de deures pendents, l’ítem més rellevant per a un món que pugui ser més just i sostenible. Exemplific­a només la importànci­a de no deixar per demà el que reconeixem com a estratègic. Les empreses de l’economia social investigue­m, practiquem i proposem realitats que, si s’estenen i es converteix­en en estàndards empresaria­ls, podrien formar part de la clau de volta en la construcci­ó de nous, amplis i necessaris marcs de confiança: adeqüem la governança de les empreses en la mesura de l’humà amb democràcie­s altament participat­ives; generem un elevat valor social a través de la nostra activitat; som sostenible­s en la gestió, amb un elevat respecte i compromís amb el medi ambient... I, sobretot, busquem la coherència entre la missió i els afectes de cada persona que forma una empresa i el que aquesta du a terme en el seu dia a dia pel bé de cada usuari o cada client.

En migració constant, les nostres organitzac­ions apuntalen encara més els canals de creativita­t i es permeten ser molt més flexibles. En tot moment, no obstant, mantenim la vista pendent d’unes brúixoles que indiquen, nítidament i sense tremolar, un mateix destí. És hora, més que mai, de dominar l’art de la combinació entre els llums d’encreuamen­t i les de carretera, no sigui que ens perdem.

«No sento nostàlgia. ¿Com puc tenir nostàlgia del nostre fracàs?», ens repetia Franco Bifo Berardi a l’última edició del VilaPensa. Potser ja va sent l’hora d’integrar allò tan bàsic que fa 2.500 anys ens va deixar Heràclit, i és que no podrem banyar-nos per segona vegada en un mateix riu. ¿Quina normalitat ens creiem que volem recuperar? Aquest concepte està renyit del tot amb la realitat fluida i canviant del món. Millor que treballem des del que som i el que sabem fer per a un equilibri social real, solidàriam­ent, generant marcs de confiança i buscant àmplies bases de consens. Migrem en una ruta de llarga distància i no podem deixar ningú enrere.

n

 ?? Arxiu / Ferran Nadeu ?? Un taller cooperativ­a de Barcelona on treballen persones discapacit­ades, el 2012.
Arxiu / Ferran Nadeu Un taller cooperativ­a de Barcelona on treballen persones discapacit­ades, el 2012.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain