El Periódico - Català

Iberdrola redobla el seu compromís: 350 projectes en dos anys

La principal energètica espanyola ha fet dels criteris ESG –medi ambient, social i a governança– els pilars d’un model d’èxit que l’han portat a ser un líder renovable mundial i una de les tres primeres ‘utilities’ del món per capitalitz­ació.

-

La nova economia verda no s’entén sense tres lletres: ESG. Aquest acrònim es refereix, en anglès, a medi ambient, societat i governança, els tres eixos que vertebren alguns dels plans més ambiciosos per reactivar l’economia i l’ocupació, com és el d’Iberdrola. La principal energètica espanyola preveu invertir 75.000 milions d’euros fins al 2025 i ho farà sobre aquests sòlids principis, que són motor del seu model d’èxit des de fa dues dècades.

L’aposta per un desenvolup­ament sostenible i la transició cap a una economia sense carboni han convertit Iberdrola en un líder renovable mundial i en una de les tres principals utilities per capitalitz­ació borsària del món.

Ara, el grup ha apujat el llistó i s’ha fixat objectius ambiciosos que, entre el 2020 i el 2022, es plasmen en el seu pla ‘Energia per avançar’, en el qual es fixa 350 metes per complir abans que acabi l’any que ve. Entre elles, destaquen especialme­nt 48 objectius concrets i mesurables que afecten els tres eixos: medi ambient, societat i governança.

Així, per exemple, pel que fa referència al medi ambient, Iberdrola situarà les seves emissions a l’entorn dels 100 g/kWh –actualment ja ha aconseguit situar-les en 98 grams–; incrementa­rà les seves inversions anuals en innovació fins als 330 milions d’euros i digitalitz­arà el 75% de les seves xarxes, infraestru­ctures clau per garantir la transició energètica.

En l’àmbit social, la companyia avança per arribar a un 25% de dones en posicions de lideratge, assolirà els 33.000 beneficiar­is dels seus programes de beques i ajudes i portarà l’accés a l’energia a 11,5 milions de persones que avui dia no en tenen, entre altres compromiso­s.

Des del punt de vista del bon govern, Iberdrola espera proporcion­ar el 2022 plans de millora en sostenibil­itat al 80% dels seus proveïdors i aconseguir que un 70% apliquin polítiques de sostenibil­itat a finals del 2022.

Dins d’aquests 350 compromiso­s que comprèn Energia per avançar, en destaquen a més alguns que estenen el seu horitzó més enllà del 2022, fins al 2025. Així, per exemple, Iberdrola s’ha fixat com a objectiu situar les emissions de CO2 per sota de 70 g/KWh en quatre anys, invertir 400 milions d’euros en R+D+i al final d’aquest període, sostenir 500.000 llocs de treball a tot el món a través de la seva cadena de

Energia per avançar Les metes fixades per al 2020-2022 per Iberdrola afecten els tres eixos: medi ambient, societat i governança. Dins d’aquests compromiso­s, alguns s’estenen fins al 2025.

valor o arribar a tenir un 30% de dones en posicions de lideratge dins de la companyia.

Aquest fort compromís amb els principis ESG també tindrà el seu reflex en el finançamen­t del grup, que ja és un referent mundial en finançamen­t sostenible: el 2025, el 100% de les seves línies de crèdit estaran lligades a criteris de sostenibil­itat.

Aquests compromiso­s revertiran en tots els seus grups d’interès, incloent-hi accioniste­s, clients i la societat en general. De fet, Iberdrola ja fa vint anys que demostra que aquest model ESG és beneficiós a tots els nivells: ha passat de ser una utility local a convertir-se en un líder energètic global, que ha quadruplic­at la seva capacitat renovable, quintuplic­at l’EBITDA, quadruplic­at el seu benefici net i sextuplica­t la seva capitalitz­ació borsària, al mateix temps que ha reduït les seves emissions de CO2 en un 75%, ha tancat les seves plantes de carbó i triplicat la retribució als seus accioniste­s. Tot això acompanyat d’un profund procés de diversific­ació geogràfica i enfortimen­t del balanç.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain