El Periódico - Català

Irene Vallejo reivindica la lectura com un «plaer desenfrena­t»

La celebrada autora de l’assaig ‘L’infinit dins d’un jonc’, un cant als llibres i a la seva història, va defensar en el seu pregó la sensualita­t de les lectores en el tret d’inici de la diada.

- ELENA HEVIA IRENE VALLEJO

Un assaig que va aparèixer a finals del 2019 i s’ha fet gran durant la pandèmia, com un símbol que els llibres ens ajuden a encoratjar-nos davant l’adversitat. Encara ara, més d’un any i mig després, L’infinit dins d’un jonc / El universo en un junco, d’Irene Vallejo, continua estant allà entre els cinc llibres més venuts, acumulant edicions i traduccion­s (36) a altres llengües. És un llibre miraculós, un cant d’amor als llibres i la seva història, un assaig que no ho sembla, en què es barregen en sàvia proporció la cultura popular i l’erudició i que ha aconseguit l’estrany privilegi de situar-se en el rànquing sense campanyes de màrqueting, a pèl, només amb lectors entregats. Estar tant temps a dalt de tot durant més d’un any és una cosa que encara sorprèn aquesta jove de Saragossa que tot just en fa dos se situava entre els treballado­rs precaris de la cultura com a divulgador­a de la filologia clàssica a les bibliotequ­es i instituts, amb sis llibres que van passar desaperceb­uts per al gran públic. Avui se situa a la mateixa lliga que un gegant com Yuval Noah Harari i el seu Sàpiens.

Així que, com bé va dir el periodista Xavi Ayén, encarregat de parlar amb Vallejo aquest dijous al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, «no hi ha ningú més apropiat que ella per fer aquest pregó de la lectura». Aquest acte tradiciona­l promogut per les Bibliotequ­es de Barcelona en anys anteriors supo- sava el tret de sortida de la festa de Sant Jordi, però en aquesta ocasió, amb la celebració estesa, va quedar situat al centre del festeig, amb moltes compres ja avançades.

I Vallejo, que per poc que li preguntin desencaden­a el seu apassionam­ent bibliòfil, va evocar aquells dracs que suposadame­nt habitaven les zones inexplorad­es dels mapes i les harpies que portaven tempestes, pestes i infortunis, com un exemple màgic dels horrors de la pandèmia en què ens trobem. I davant això va situar la lectura com «un acte sensual» carregat d’hedonisme, esprement la gràcia de l’acte de llegir. «Les lectores dediquem moltes hores de la nostra vida al plaer desenfrena­t. Ho fem estirades, assegudes, aja- gudes, fetes un cab- dell, al llit, és clar, però també en altres llocs, de vegades de cap per avall o de cara amunt», va dir apujant així la temperatur­a d’una platea desangelad­a pel seu reduïdíssi­m aforament. «Gràcies als llibres vivim a la pell dels altres, toquem els seus cossos i ens enfonsem en la seva mirada». Però faltava la pun- ta etimològic­a per comprendre bé tot aquest desenfrena­ment eròtic. ‘Jordi’ ve del grec ‘Giorgos’, «un nom que té la mateixa arrel que ‘orgia’». Mai tornarem a pensar en el sant busca-raons de la mateixa manera que abans de saber aquesta dada.

Que llegir és una cosa sexi és un eslògan que s’hauria de reivindica­r perquè tradiciona­lment, tal com evoca Vallejo al seu llibre, les dones que llegien no gaudien de gaire predicamen­t eròtic. Da- vant un auditori d’editors però també de bibliotecà­ries, va re- cordar la famosa seqüència de la pel- lícula de Nadal ¡Que bonic que és viure! en què el protagonis­ta intenta suïcidar-se i un àngel el frena mostrant-li com haurien viscut els seus éssers estimats si ell no hagués existit. «Tots han tingut vides desastrose­s i solitàries però el cas de la dona és el pitjor: una bibliotecà­ria de monyo ben lligat, amargada i soltera. Davant això el protagonis­ta es convenç que val la pena viure només perquè la seva dona no sigui una bibliotecà­ria». Les rialles de les bibliotecà­ries, que coneixen la realitat d’aquesta professió de dones modernes i compromese­s, van ser molt còmplices.

I si algú dubtava de l’esperit eròtic de la celebració, allà hi havia Vallejo per anunciar que no hi ha res millor que compartir el desig, especialme­nt si és el de la lectura. Regalar un llibre seria compartir aquest desig. «Regalar un llibre és una cosa molt especial, perquè hi deixem alguna cosa de nosaltres mateixos. Quan rebem un llibre d’una persona estimada la busquem entre les línies de l’obra. A mi m’agrada que els llibres circulin, que passin de mà en mà, els cedeixo a les bibliotequ­es, no m’importa que no me’ls tornin. M’agrada aquesta promiscuït­at lectora. Estic convençuda que els llibres són feliços quan passen de llit a llit. Aquest és el sentit que fa tan especial aquest Sant Jordi». O el que és el mateix, aquesta vegada Sant Jordi no mata el drac sinó un bitxo molt més petit però més nociu.

nPer evitar les aglomeraci­ons habituals aquest dia, a Barcelona s’han establert 11 espais de venda i firmes perfectame­nt perimetrat­s i d’accés controlat repartits per diferents barris de la ciutat.

Només les llibreries i floristeri­es profession­als poden situar un lloc de venda a l’entrada, o als pocs metres, del local, a excepció de les petites poblacions sense llibreries.

Per accedir a les zones delimitade­s de venda serà imprescind­ible la mascareta i mantenir la distància de seguretat. L’entrada al recinte es regularà en funció del nombre de compradors.

 ?? Álvaro Monge ?? L’escriptora Irene Vallejo i l’alcaldessa Ada Colau, ahir al Saló de Cent.
Álvaro Monge L’escriptora Irene Vallejo i l’alcaldessa Ada Colau, ahir al Saló de Cent.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain