El Periódico - Català

El batxillera­t i l’FP tornen a temps complet a l’institut

La Generalita­t acorda la mobilitat per Catalunya, la presencial­itat total dels alumnes de secundària i la reobertura de la gastronomi­a en centres comercials a partir de dilluns.

- MONTSE BARAZA BEATRIZ PÉREZ

La bona evolució de les dades epidemiolò­giques de la pandèmia a Catalunya ha portat el Govern de la Generalita­t a iniciar una desescalad­a que, a més a més d’aixecar el confinamen­t comarcal per permetre la llibertat de moviments (no condiciona­da a la bombolla de convivènci­a) per tot el territori, contempla una flexibilit­zació de les restriccio­ns en l’àmbit de l’educació.

Així, a partir d’aquest dilluns, 26 d’abril, es recupera al 100% la presencial­itat a les classes de l’educació postobliga­tòria, és a dir, batxillera­t i formació profession­al. En aquests nivells fins ara hi havia una semipresen­cialitat en la qual els alumnes combinaven alguns dies de classes presencial­s i d’altres de classes virtuals. També decau el límit de dues bombolles de convivènci­a en les reunions socials, però es manté el màxim de sis persones (sense límit de bombolles).

A més, es permet ja l’obertura de bars i restaurant­s situats en centres comercials (amb el mateix horari que la resta de la restauraci­ó, de 07.30 a 17.00 hores), reobrir tots els comerços sense limitacion­s de superfície i ampliar del 30% al 50% l’aforament en gimnasos i en llocs de culte. Els consellers de Salut i Interior, Alba Vergés i Miquel Sàmper, van donar ahir els detalls de les noves mesures en una roda de premsa. Unes mesures que entraran en vigor dilluns i es mantindran durant una setmana, fins al 3 de maig.

Un nou sistema de cribratge permet a alguns usuaris fer-se la PCR a casa cada 15 dies

Vergés va valorar que, tot i que les ucis estan en el llindar de 500 pacients amb Covid-19 (494 ahir, «moltíssim»), hi ha una «estabilitz­ació» en la situació epidemiolò­gica, fet que ha portat a «flexibilit­zar algunes mesures, amb precaució, a poc a poc».

Per la seva part, Sàmper va apuntar que «la temperatur­a estacional porta un nou paradigma», però va recordar que cal actuar «amb responsabi­litat». El conseller va instar a evitar totes les interaccio­ns que no siguin imprescind­ibles. «Tinguem encara una mica més de paciència durant un o dos mesos», va demanar.

També Vergés va reclamar donar «temps» a l’estratègia de vacunació. «Si les dades són bones, el

Govern fa passos endavant. Ho estem fent des del febrer», va precisar la consellera abans d’afegir que dilluns arrenca una «prova pilot» de la vacunació a la Fira de Barcelona, com a gran vacunòdrom. No hi començarà encara la vacunació massiva, sinó que es tracta de comprovar que «funcionen bé els circuits».

Salut va anunciar que la setmana que ve iniciarà un sistema de cribratge en aquelles localitats en les quals «per criteri de vigilància epidemiolò­gica es consideri oportú», va explicar el secretari general de Salut, Marc Ramentol. La primera novetat, va dir, és que se sustentarà en una aplicació que en el moment d’iniciar el cribratge es posarà a disposició de les persones que hi participin. Una altra és que serà un sistema d’automostra: el ciutadà acudirà al centre d’atenció primària (CAP) i li donaran el kit. Ja al seu domicili realitzarà l’automostra nasal d’aquesta PCR. L’Agència de Salut Pública de Catalunya identifica­rà les localitats en què es faran aquestes proves. Cada 15 dies els ciutadans podran fer-se una automostra. La població diana són els ciutadans de menys de 70 anys.

El 14 d’abril, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ja va explicar que havia demanat al Procicat que tan aviat com els indicadors epidemiolò­gics milloressi­n s’aixecarien les limitacion­s a la presencial­itat a batxillera­t i cicles formatius. En aquest últim àmbit, el professora­t reclamava també la tornada a la normalitat, ja que la no presencial­itat afecta negativame­nt les necessàrie­s pràctiques d’aquests alumnes.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain