El Periódico - Català

La vacunació massiva obre la porta a poder deixar d’utilitzar mascareta

La relaxació de la mesura s’aplicaria en reunions privades amb altres immunitzat­s o amb persones no vacunades però sense patologies de risc.

- EL PERIÓDICO

El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, en les sigles en anglès) ha donat via lliure a deixar d’utilitzar la mascareta en certs casos davant l’avanç de la vacunació massiva contra el coronaviru­s. Així, aquesta agència de la Unió Europea (UE) ja planteja que les persones vacunades del tot puguin anar sense mascaretes i sense necessitat de distància atesa la seva immunitat. També podran deixar de fer-la servir aquelles persones sense patologies de risc quan estiguin amb persones vacunades. Així mateix, l’organisme dona via lliure als estats per eximir de quarantene­s o tests PCR els vacunats que desitgin viatjar. Malgrat tot, els experts puntualitz­en que l’ús de mascaretes i les distàncies s’hauran de mantenir en «espais públics i en grans concentrac­ions independen­tment de l’estatus de vacunació» de cadascú.

En un comunicat fet públic ahir, l’organisme d’experts de la UE proposa una primera guia de desescalad­a després del bon ritme que ha pres la vacunació. En aquesta guia, l’agència europea planteja que es pugui actuar sense mascareta i sense distància quan persones totalment vacunades es reuneixin amb altres persones també vacunades i quan persones no vacunades d’una mateixa bombolla es troben amb persones que ja han rebut la dosi injectable, sempre que no hi hagi ningú amb factors de risc. «És esperançad­or tenir evidències científiqu­es que indiquen com la immunitzac­ió pot permetre lentament la relaxació de mesures com l’ús de les mascaretes i la distància física», remarca Andrea Ammon, directora de l’ECDC.

Així mateix, també proposa a les autoritats de salut pública europees que es plantegin «considerar eximir les persones completame­nt vacunades de les proves [de detecció del virus] repetides en entorns laborals i altres comunitats».

Variants del virus

Les mascaretes, afegeixen els experts, les hauran de seguir utilitzant les persones de risc o en reunions de no vacunats. «Les mascaretes i la distància s’han de mantenir en espais públics i en grans reunions, independen­tment de l’estat de la vacunació», insisteix l’organisme, que també veu necessàrie­s les mesures de protecció en aquelles zones en què hi hagi «una alta circulació de variants [del coronaviru­s] preocupant­s».

Aquesta agència europea remarca igualment la importànci­a d’un «desplegame­nt ràpid i eficaç» de la vacunació per permetre una «relaxació més gran de les mesures» per als vacunats. «Confiem que la vacunació tindrà un impacte positiu i directe a l’hora de tornar a la vida normal», va defensar Ammon.

 ?? María José López / Efe ?? Dues dones amb mascareta a Sevilla, ahir.
María José López / Efe Dues dones amb mascareta a Sevilla, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain