El Periódico - Català

L’últim invent de la UEFA

NO HI HAURÀ SUPERLLIGA EUROPEA el curs vinent, però sí que s’estrenarà una altra competició: la Conference League. Des de l’adeu de la Recopa el 1999, no hi havia tres tornejos continenta­ls

- RAÚL PANIAGUA BARCELONA

Per primera vegada en 22 anys, el futbol europeu tornarà a comptar amb tres competicio­ns continenta­ls. La novetat no serà la Superlliga, aquest monumental projecte encapçalat per Florentino Pérez que es va diluir en tot just 48 hores. La novetat prevista és la Conference League, que s'afegeix a la Champions i l'Europa League. La tercera via impulsada per la UEFA reunirà 184 equips al llarg de la temporada, incloent-ne almenys un de cadascuna de les 55 federacion­s.

¿Recorden aquells temps de la Copa d'Europa, la UEFA i la Recopa? Aquesta última competició, que acollia els campions de Copa de cada país, va desaparèix­er el 1999. La Lazio va tenir l'honor de ser l'últim campió a la final disputada davant el Mallorca a Birmingham (2-1). El Barça, amb quatre títols, va ser el rei d'aquest torneig desaparegu­t. La Conference League recull d'alguna manera el seu testimoni dues dècades després, amb la participac­ió dels campions de Copa dels països de menor rang i altres equips segons la seva posició a la Lliga en una composició global que poc té a veure amb la del segle XX.

Espanya compta, en principi, amb set places europees per al pròxim exercici: quatre per a la Champions, dues per a l'Europa League i una per a la Conference. Al triomfar el Barça a la Copa, el cinquè i sisè de la Lliga aniran a la segona competició europea, mentre el setè jugaria la tercera (la Conference). L'excepció arribaria si el Vila-real conquereix l'Europa League. Ara és a semifinals. El títol li atorgaria plaça per a la Champions i obriria diversos escenaris segons com acabi a la Lliga.

«Més inclusiva»

El Betis va demanar a la UEFA aquesta setmana que aclarís el repartimen­t si finalment el submarí groc es corona. Si el Vila-real acaba cinquè o sisè només hi hauria un club espanyol a la següent Europa League; si és setè, Espanya no tindria representa­nt a la nova Conference League. Si finalitza del vuitè lloc cap avall hi hauria vuit equips espanyols a Europa (cinc, dos i un).

Les cinc grans Lligues comptaran només amb una plaça a la Conference. A Espanya, els principals candidats són la Reial, el Betis i el Vila-real. En altres països, destacats clubs com el Liverpool, West Ham, Tottenham, Lazio, Roma, Leverkusen, Lens o Marsella podrien acabar en la tercera competició europea.

L'afany de la UEFA en el seu últim invent és allotjar el màxim nombre de països possible, per la qual cosa hi haurà una àmplia representa­ció de les lligues inferiors al top-15 del rànquing. La Conference els acull amb els braços oberts, però també els complica la seva presència en la fase final de l'Europa League, que passa de 48 a 32 clubs. «La Conference fa les nostres competicio­ns més inclusives que mai. Hi haurà més partits per a més clubs i federacion­s», assegura el president, Aleksander Ceferin. El nou torneig, aprovat per primera vegada el desembre del 2018, es disputarà almenys durant tres anys.

Els 32 participan­ts es decidiran en una ronda prèvia. Cap club es classifica directamen­t. El format previst consta de vuit grups de quatre equips amb partits els dijous. Els vuit primers passaran automàtica­ment als vuitens. Abans es jugaran uns play-off' addicional­s entre els vuit segons i els tercers dels grups de l'Europa League.

La primera final se celebrarà al National Arena de Tirana (Albània) el 25 de maig del 2022, una setmana després del duel decisiu de l'Europa League, que tindrà lloc a Sevilla. El campió de la Conference aconseguir­à un lloc per a la següent temporada en la fase de grups de l'Europa League si no s'ha classifica­t a través de la seva Lliga.

Espanya no tindria representa­nt en el nou torneig si el Vila-real guanya l’Europa League i acaba 7è a la Lliga

 ?? JOSÉ JORDAN / AFP ?? Gerard Moreno llança un penal en el partit del febrer entre el Vila-real i el Betis, dos dels candidats a jugar la Conference League.
JOSÉ JORDAN / AFP Gerard Moreno llança un penal en el partit del febrer entre el Vila-real i el Betis, dos dels candidats a jugar la Conference League.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain