El Periódico - Català

El somni d’una marató olímpica

LAURA MÉNDEZ, amb només tres mesos entrenant-se en la distància, va obtenir diumenge la mínima per a Tòquio

- SERGI López-Egea BARCELONA

Molts anys lluitant amb el 1.500, una distància alhora llarga per plantejar-se un esprint però curta a l'hora de convertir-se en una fondista resistent. Feia molts anys que Laura Méndez, una atleta valenciana, feliç ara al veure Tòquio a l'horitzó, mirava de millorar en el quilòmetre i mig. Fins que a finals de l'any passat, després de bones sensacions en la mitja marató, va decidir fer un canvi radical en la seva vida esportiva: ¿què tal la idea de preparar la marató?

I en tres mesos, només en tres mesos, a base de sèries, concentrac­ions en altitud, anar assimilant a poc a poc la distància, la Laura es va anar aclimatant als 42 quilòmetre­s i 195 metres fins a plantejar-se el que semblava un repte impossible assolit diumenge passat: aconseguir la mínima olímpica i amb això un fantàstic viatge a Sapporo, el lloc escollit per disputar la marató amb un ambient de temperatur­a i humitat molt més saludable per a les atletes que si s'hagués corregut a la mateixa ciutat de Tòquio, tot i que sense el premi final de traspassar la línia d'arribada a l'estadi olímpic.

«La idea d’afrontar la marató va ser del meu entrenador i parella

Manolo Ripollés després dels bons resultats que vaig obtenir l’any passat disputant mitges maratons», explica Laura Méndez, de 32 anys, que ha assolit amb tenacitat, constància i esforç el poder dedicar-se profession­alment a l'atletisme, ara com a corredora integrada a l'equip Playas de Castelló. «Ara puc viure de l’esport. Perquè, a part de la meva faceta com a corredora, soc la coordinado­ra de l’escola d’atletisme de Sagunt, on també faig classes atlètiques als nens», explica després

La fondista valenciana va aconseguir el passaport per al Japó per dos segons i ja prepara la carrera de Sapporo

de les dues primeres experiènci­es internacio­nals. Va ser convocada amb l'equip espanyol, l'any passat, per participar en el Campionat del Món de mitja marató que es va celebrar a la ciutat polonesa de Gdynia. I la setmana passada va volar cap als Països Baixos per debutar en la marató, la que es va disputar només per a atletes d'elit, sense participac­ió popular per les restriccio­ns de la Covid, a l'aeroport de Twente. ¿I com és això de córrer entre pistes dedicades a l'enlairamen­t i aterratge d'avions, lluny dels focus urbans propis de les principals maratons? «Van desplaçar la marató a l’aeroport per apartar-la de la ciutat a causa de la pandèmia. Però, alhora, al córrer en un aeròdrom saps que el terreny serà pla, amb la qual cosa pots aconseguir una millor marca». Els organitzad­ors van dissenyar un circuit de 5 quilòmetre­s entre pistes al qual es feien vuit voltes amb mil metres extres d'anada i tornada per a la zona de sortida i arribada, que era la mateixa. La Laura volia la mínima olímpica. Al final va haver d'esprintar, un últim esforç, donar-ho tot perquè el passaport per a Tòquio va arribar per tan sols dos segons. 2 hores 29 minuts i 28 segons. D'anar tres segons més lenta, adeu al somni dels Jocs Olímpics.

El nerviosism­e

«No vaig dormir la nit anterior dels nervis que tenia». A les 4.45 hores ja estava amb els ulls oberts. No va necessitar ni tan sols l'ajuda del despertado­r. Ràpida des de molt abans que es donés la sortida. A Tòquio, i davant l'inabastabl­e exèrcit d'atletes africanes, resulta impossible plantejar-se una medalla. Per a ella i per a la majoria de fondistes europees el lema a Sapporo serà el de sortir i disfrutar, ni tan sols preocupade­s per a la millora de marca, ja que el premi ja és poder estar allà respirant el mateix aire de l'alba al costat d'etíops i kenyanes.

 ?? FOTORUNNER­S ?? Laura Méndez, en ple esforç, diumenge als Països Baixos.
FOTORUNNER­S Laura Méndez, en ple esforç, diumenge als Països Baixos.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain